על פי ה-FDA, סיבת המוות הרביעית בשכיחותה בארצות-הברית היא התרופה עצמה, או ליתר דיוק: הערבוב שבין התרופות. מעריכים כי למעלה מ-200 אלף אמריקאים מתים מדי שנה וכ-12 מיליון מתאשפזים כתוצאה מתחלואה תרופתית וטיפול תרופתי לא אופטימלי. העלויות למערכת הן אסטרונומיות: בשנים האחרונות פורסמו אומדנים של יותר מחצי טריליון דולר בשנה על אשפוזים שאת מרביתם ניתן היה למנוע. עם העלייה בתוחלת החיים והתרבות האוכלוסייה הצורכת תרופות על בסיס קבוע, המספרים רק הולכים ותופחים.
מחקרים בארץ ובעולם מציגים תועלת משמעותית בהפחתת הסיכון המדובר באמצעות ייעוץ תרופתי מקיף (Comprehensive medication review), שלרוב נערך על ידי רוקחים קליניים. אולם ייעוץ שכזה, הדורש סקירה רחבה של המטופל ושל הספרות המקצועית, עשוי להימשך שעות ארוכות. על כן, במשאבים המוגבלים הקיימים, הוא מתקיים רק באחוזים בודדים מקרב אוכלוסיית המטופלים הצורכים חמש תרופות ומעלה.
חברת MDI Health פיתחה טכנולוגיה ייחודית לטיפול תרופתי מותאם אישית המיועד למטופלים מרובי תרופות. כדי למנוע סיכונים ולהגיע לאופטימיזציה של הטיפול, המערכת שבנתה מפעילה אלגוריתמיקה מורכבת השולפת את אוכלוסיית המטופלים בסיכון הגבוה ביותר לאשפוזים על הרקע הזה. לאחר מכן היא מייצרת פרופיל סיכונים אישי עבור כל מטופל בהתאם למאפייניו האישיים העדכניים - תרופות, מחלות רקע, מדדים, בדיקות מעבדה ועוד.
האלגוריתם חוסך שעות של תהליך ידני
המערכת מתוכננת לאסוף את כלל המידע הנדרש לה לצורך ניתוח הנתונים ואפיון הסיכונים, והיא מכוונת למסור המלצות בדבר שינוי הטיפול התרופתי, אם יש בכך צורך, והפחתת הסיכונים באופן מיטבי למטופל. המערכת מתעדכנת על בסיס קבוע ומאפשרת לנטר את המטופל לאורך זמן ולהציף סיכונים פרטניים מיד עם היווצרותם, על מנת שניתן יהיה לפעול במהירות לשינוי הטיפול התרופתי.
מחקר קליני שנערך בישראל מצא את הערכות הסיכונים של המערכת כמדויקות במידה זהה לזו של הניתוח שמבצע רוקח קליני. כמובן, בהבדל מהותי אחד: בעוד שהתהליך הידני אורך כאמור שעות, האלגוריתם השלים אותו באופן מיידי.
המערכת כבר משמשת רוקחים קליניים לצורך ייעוץ תרופתי למטופלים מרובי תרופות. היא נבדקה במסגרת פיילוט עם אחת מקופות החולים בישראל ונמצאת כעת במספר פיילוטים בארצות-הברית, בין היתר אצל אחת מחברות הביטוח האמריקאיות הגדולות. חזון החברה להמשך הדרך הוא להוות פלטפורמה מלאה לניהול הטיפול במטופלים כרוניים בכל צומת החלטה הקשור למתן תרופות, ולאפשר את התאמת התרופה האופטימלית למטופל הספציפי בהתאם למצבו ולנתוניו בעת נטילתה.
למנוע נפילות, התעלפויות, נזק לכליות ועוד
דורית דיל נחליאלי, דוקטור לרוקחות קלינית, חזתה מקרוב במשך שנים בנזק המשמעותי הנגרם למטופלים כתוצאה מהטיפול התרופתי. אבל היא התרשמה גם מהשיפור הניכר שמתאפשר להם כתוצאה מייעוץ פרטני, זיהוי מוקדי הבעיות והתאמה אישית. נפילות, התעלפויות, ירידה קוגניטיבית, פגיעה כלייתית ועוד ועוד - כל אלו הן תופעות שעשויות להיות קשורות בתרופות, ובאחוזים גבוהים מהמקרים הן ניתנות למניעה.
ד"ר דיל נחליאלי צברה ניסיון רב בניהול סיכונים בקרב מטופלים מרובי תרופות: היא ייסדה את המחלקה האמונה על כך במשרד הבריאות, הקימה וניהלה את תחום הרוקחות הקלינית במחוז תל אביב בשירותי בריאות כללית ואת מערכת התגובות הבין-תרופתיות, וניהלה קליניקה לייעוצים תרופתיים למטופלים מרובי תרופות. בהכירה היטב את מצוקת המשאבים במערכות הבריאות בארץ ובעולם, הצורך למצוא פתרון סקיילבילי להפחתת תחלואה ותמותה על הרקע הזה הוביל אותה לתור אחר פתרונות מחוץ לקופסה.
אבישי בן טובים, חבר קרוב של בן זוגה של דיל נחליאלי, שמע ממנה על התופעה שאין לה מענה הולם. הוא הפציר בה לעבוד יחד על טכנולוגיה רלוונטית. אל השניים חבר יובל כלב, כיום מנהל הטכנולוגיות בחברה (בן טובים הוא המנכ"ל ודיל נחליאלי משמשת כמנהלת מדעית).
את MDI Health יסדו שלושת השותפים בתחילת 2019. החברה מונה כ-30 עובדים, מספר שצפוי להכפיל את עצמו עד סוף 2023. בשנה האחרונה הצטרפו לחברה דמויות מפתח בכירות, שמביאות איתן ניסיון ניהולי עשיר במערכת הבריאות האמריקאית ובפיתוח פלטפורמות דיגיטליות מהמצליחות בעולם הרפואה. החברה שמה דגש על ההון האנושי בה ועל מעורבות הצוות בפתרונות ובתהליכים, והדבר ניכר בפעילות האינטנסיבית של כלל העובדים בהשגת המטרות ובמימוש החזון.
"בעיות ונזקים הקשורים לנטילת תרופות, בכללם אשפוזים ותחלואה משמעותית, ניתנים ברוב הגדול של המקרים לזיהוי מוקדם ולמניעה", אומרת ד"ר דיל נחליאלי. "בשנים האחרונות אנו עדים להבנה משמעותית יותר של היקף הבעיה והצורך הכביר במציאת פתרון. המערכת שפיתחנו מאפשרת זיהוי מהיר של מטופלים בסיכון, זיהוי של הבעיות התרופתיות הספציפיות במקרה שלהם בהתאם לנתונים האישיים, וכן מתן פתרונות למניעת תחלואה, אשפוזים ותמותה ולשיפור באיכות החיים. הערך המוסף הוא החיסכון הכלכלי העצום המגולם באיכות טיפול טובה יותר". בן טובים מוסיף: "החזון שלנו הוא להיות הפלטפורמה המובילה לניהול הטיפול התרופתי עבור הצוות הרפואי בכל נקודת החלטה, כדי לאפשר למנוע מראש סיכונים ונזקים תוך התאמת הטיפול התרופתי באופן פרסונלי למטופלים מרובי תרופות".