ככל שאנחנו מזדקנים, הבעיות הבריאותיות שלנו הולכות ומצטברות. לכל בעיה נוהגים הרופאים לתת תרופה. לכן, אין זה נדיר לראות מבוגרים הנוטלים מדי יום תרופות רבות מסוגים שונים, על שלל תופעות הלוואי האפשריות שלהן שעלולות עוד להתעצם מעצם השילוב. הבעיה הזאת מורכבת מכפי שנוהגים לחשוב: ישנן תרופות בעלות פוטנציאל גבוה לנזקים בגיל השלישי, יש תרופות המתערבות בפעולתן של תרופות אחרות, ויש שאינן מתאימות כלל לטיפול שלשמו ניתנו מלכתחילה.
ריבוי תרופות (Polypharmacy) גם עלול להוביל לירידה בלחץ הדם, בעיות בשיווי המשקל, נפילות, בלבול, דיכאון, ירידה בתיאבון ועוד. ואם לא די בכך, מחקרים מרחבי העולם העלו כי האוכלוסייה המבוגרת צורכת תרופות מיותרות רבות. עד כדי כך חמורה התופעה, ש-30%-20% מהאשפוזים בגיל השלישי נובעים מנטילת תרופות לא אופטימלית. נוסף על הנזק הרב שנגרם למטופלים, מדובר בעלות כספית עצומה ומיותרת. בארצות-הברית מוערכת עלות האשפוזים והסיבוכים על הרקע הזה ב-500 מיליארד דולר לשנה.
FeelBetter היא חברה מובילה בתחום הבינה בפרמקולוגיה הקלינית, המקדמת טיפול מבוסס תוצאות ומספקת יכולות לייעל את ניהול התרופות לאורך כל רצף הטיפול. דרך ניתוח של התיק הרפואי, היא מזהה מטופלים שנמצאים בסיכון לאשפוז ב-30 עד 90 הימים הבאים, ועוקבת אחריהם מרגע זיהויים ועד שהם מיוצבים בקהילה. המערכת מספקת לרופא/ה ולרוקח/ת המלצות בדבר שינויים שכדאי לערוך על מנת להבטיח ניפוק תרופות ומרשמים בטוחים ויעילים, ולשמור את המטופלת או המטופל בריאים בקהילה.
שינוי בתמהיל הוביל להתייצבות
אז איך זה עובד בפועל? פתרון ה-SaaS (תוכנה כשירות) של FeelBetter מאחד ומנתח נתונים על אודות המצב הבריאותי ממספר מקורות לאורך זמן. הוא מצביע על מטופלים מעל גיל 65 שלהם ריבוי מצבים כרוניים ומשטרים תרופתיים מורכבים, ובעלי הסיכון הגבוה ביותר להידרדרות, אשפוז ויצירת עלויות כספיות הנובעות מטיפול תרופתי לא מיטבי. הפלטפורמה היא בעלת יכולות למידת מכונה. את הטכנולוגיה שלה ניתן אף למנף לזיהוי הצורך בהתערבות קלינית ולהתאמה אישית של משטר התרופות.
באחד המקרים נבדקה מטופלת בת 75 שנטלה לא פחות מ-14 תרופות שונות בגלל תשע מחלות רקע. המערכת זיהתה כי היא נמצאת בסיכון עקב סוכרת לא מאוזנת, לחץ דם לא מאוזן, מחסור בוויטמין B12, מינון גבוה של אחת התרופות החורג מהמקסימום היומי המומלץ במצבה וכן צריכת אספירין יומית ללא צורך ברור עם סיכון מוגבר לדימומים. ההמלצות של Feelbetter כללו הורדה במינון של אחת התרופות, העלאה במינון של תרופה אחרת, הוספת ויטמין B12, מעקב אחר איזון הסוכרת (ה-HbA1c) ובחינת הצורך באספירין. ההמלצות יושמו בשיתוף רופא המשפחה והרוקחת, וכיום המטופלת מאוזנת עם סיכון נמוך לאשפוז.
"בפיתוח תרופה", מסבירה מנכ"לית החברה ליאת פרימור, "המיקוד הוא בפתרון מחלה בודדת. כל כך הרבה מדע מושקע בשיפור מצבו של המטופל, ואכן, רוב התרופות הן אפקטיביות ובטוחות. אבל כאשר ניתנות תרופות רבות מסוגים שונים יחד, זו כבר אופרה אחרת". בנקודה זו היא מזכירה ניסיון אישי, עת הפכה למה שמכונה "חולה מורכב" בזמן ההיריון. "חולה כזה פוגש מספר רופאים ונוטל מגוון תרופות. לכל רופא התמחות משלו ולכל תרופה אינדיקציה משלה, אבל התברר שהשילוב לא היה אופטימלי עבורי".
מטופלים רבים, בעיקר בגיל השלישי, הם חולים מורכבים המתמודדים עם מספר מצבים כרוניים. יורם הורדן, שותפה של פרימור בהקמת החברה, חווה מצב כזה עם בן משפחה שאושפז עקב צריכה לא אופטימלית של תרופות. מתוך הסיפורים האישיים הללו יצאה לדרך FeelBetter.
מאגר חכם של תובנות
החברה הוקמה בסוף 2018. היא כוללת צוות טכנולוגי וצוות קליני היושבים במשרדים שבמתחם הבורסה ברמת-גן, וצוות שיווק ומכירות במטה בבוסטון. בסך הכול יש בה 15 עובדים, שהמשותף לכולם הוא הרצון להשפיע לטובה על בריאותם של המטופלים המורכבים דרך טכנולוגיה שתאפשר לתת להם טיפול מדויק ומותאם אישית.
מנכ"לית החברה היא פרימור, מהנדסת תעשייה וניהול, שמילאה שורת תפקידים בחברת טבע ובהם סמנכ"לית אסטרטגיית תרופות וסמנכ"לית האחראית על תחום התרופות הגנריות. הורדן, CTO ו-COO בחברה, הוא מהנדס אווירונאוטיקה במקצועו. הוא שימש במגוון תפקידים בחברות טכנולוגיה מובילות בישראל, בין היתר: סמנכ"ל תפעול עולמי בקומברס, סמנכ"ל האחראי על שירותי Digital Intelligence באמדוקס ו-COO בסטארט-אפ VATBox המתמחה ב-Machine Learning. את הצוות הקליני מובילה ד"ר אדווה צוק און, רופאה גריאטרית בכירה המומחית ברפואת משפחה וגריאטריה.
המערכת שפיתחה FeelBetter כבר נמצאת בשימוש פעיל בקופת חולים לאומית, שם גם נערך ניסוי רטרוספקטיבי על 150 אלף מטופלים ובמסגרתו הוכחה יכולות הזיהוי של מטופלים בסיכון. בנוסף עובדת החברה עם מספר ארגונים בשוק האמריקאי ובהם Brigham and Women’s Hospital בבוסטון. משתמשיה העיקריים הם רוקחים ורופאי משפחה. באופק, היזמים כבר רואים יישומים רחבים בהרבה.
"ככל שאנחנו משרתים יותר מטופלים בארץ ובעולם, המערכת לומדת כיצד קבוצות שונות עם מצבים רפואיים שונים מגיבות באופן שונה לתרופה בודדת ולמספר תרופות יחד. בדרך הזאת החברה יוצרת תובנות חדשות שישרתו הן את המוצרים הנוכחיים והן את הבאים, ויאפשרו התאמה אישית על פי פרופיל פרמקו-קליני הכולל גם נתונים דמוגרפיים. בסופו של דבר, FeelBetter שואפת לייצר מאגר מידע חכם שיאפשר לבצע התאמה אישית לכל מטופל על פי מאפייניו וההיסטוריה הרפואית הספציפית שלו, וכך להעלות את איכות החיים של מטופלי הגיל השלישי ולצמצם את האשפוזים והעלויות הכרוכות בהם".