הפקולטה להנדסה ע"ש אלכסנדר קופקין של אונ' בר-אילן ניצבת בחוד החנית של המחקר הרפואי. במעבדה של פרופ' רחלה פופובצר בפקולטה המצליחה פיתחו שיטה לאבחון וריפוי סרטן מוח באמצעות ננו-חלקיקים מזהב.
ננו-חלקיקים הם חלקיקים בגודל של מיליארדית המטר, שלא ניתן לראות בעין. "אנחנו משתמשים בננו-חלקיקים להוביל תרופות בתוך הגוף לאזור המטרה", מספרת פרופ' פופובצר. "כך התרופות הופכות להיות הרבה יותר יעילות. זה נקרא –Targeted delivery. המוח שלנו שומר על עצמו כך שדברים חיצוניים לא יחדרו פנימה. המגן של המוח נקרא Blood brain barrier. זה מחסום שמגן עליו מחדירת חומרים שהוא לא מזהה ואז קשה לנו לרפא מחלות במוח".
איך פותרים את זה?
"פיתחנו טכנולוגיה שמאפשרת לנו לחדור את מחסום המוח ולטפל רק באזור הנגוע במחלה. אנחנו משתמשים בננו-חלקיקים מזהב. כשחותכים את הזהב בגדלים ננומטרים (קטנטנים) ניתן לחדור את המחסום במוח. לננו-חלקיקים מזהב יש יתרון אדיר בטיפול בסרטן במוח".
כיצד הטכנולוגיה עובדת?
"בסביבת גידול סרטני, נוצרים כלי דם חדשים, נקרא להם ה-"דפוקים". יש בהם חורים, שבתוכם הננו-חלקיקים מזהב מצטברים וכך ניתן להוביל את התרופה בצורה יעילה יותר לגידול עצמו עם פחות רעילות לשאר הגוף.
"ניתן להשתמש בתכונות המיוחדות של ננו חלקיקם מזהב גם לזיהוי ולדימות של סרטן. ננו חלקיק עשוי מזהב מהווה חומר ניגוד אידיאלי ל-CT. ובגלל שצפיפות הזהב כל כך גדולה, אנחנו יכולים לראות אותה בקלות ב-"CT.
אז איך זה משפיע עלינו?
הטכנולוגיה המבטיחה נמצאת בימים אלו בפיתוח מתקדם של חברת הסטארט-אפ Nanocarry ובשלבים מתקדמים בניסויים קליניים.