הכנסת אישרה אמש בקריאה ראשונה את הצעת החוק לתיקון חוק לשון הרע, שזכתה לכינוי "חוק סתימת הפיות". על פי החוק החדש - כל מי שיואשם בהוצאת דיבה יסתכן בקנס של 300 אלף שקלים, ומי שלא יבקש תגובה - עלול להיקנס במיליון וחצי שקלים. את הדיונים במליאה ואת ההצבעה העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.
42 חברי כנסת תמכו בהצעה לתיקון החוק, לעומת 32 מתנגדים. ראש הממשלה בנימין נתניהו הצביע גם הוא בעד. בשלב הבא תועבר הצעת החוק לוועדת החוקה של הכנסת, שתכין אותה לקראת הצבעה בקריאה שניה ושלישית.
שורה של חברי כנסת, משמאל ומימין, הביעו טרם ההצבעה את התנגדותם החריפה להצעת החוק. ח"כ דב חנין (חד"ש) תקף את הצעת החוק במילים קשות ואמר כי "בשיטות משפט ברבריות במיוחד העונש על לשון הרע הוא כריתת הלשון. זה מה שמציעים לנו. יש כאן הצעה על סנקציה פרועה, רצחנית על משהו שלא יעשה כל נזק. אפילו בסעודיה אין דבר כזה. חוק שישתק את כולנו. זה חוק מסוכן. אנחנו מדברים על נחשול של פגיעה בדמוקרטיה, ובתוכם החוק הזה בולט במיוחד".
עוד במהלך הדיון שקדם להצבעה, הסביר ח"כ מאיר שטרית (קדימה) שהיה מיוזמי החוק, כי הוא אינו תומך בחלקה של הצעה המאפשר קביעת פיצוי בגובה של עד מיליון שקלים וחצי, אך הבהיר כי הוא עדיין מאמין בהצעה. "עיתונאי חייב לדווח אמת ואסור לו לדווח דברים שהם לא אמת. הוא חייב להיזהר, בעיקר כשדנים בכבודו של אדם ובשמו הטוב", אמר שטרית.
גם יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין מהליכוד, הודיע כי יתנגד להצעת החוק. "ההצעה תגרום לסגירתם של כלי תקשורת קטנים אך חשובים מאין כמותם לשיח הציבורי בישראל", לדברי ריבלין, "והיא תסרס את היכולת של האחרים מלמלא את תפקידם החשוב בדמוקרטיה".
יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ' תקפה בחריפות את ההצעה ואמרה כי "תביעות הדיבה לא באות לתבוע את עלבונם של אנשים רגילים, להם אין עורך דין. זה אך ורק כלי בידי החזקים, כלי בידי בעלי ההון".
נתניהו: ישראל תמשיך להיות דמוקרטיה חזקה
שעות לפני ההצבעה עוד ניסה ראש הממשלה נתניהו להרגיע את הרוחות, והבטיח שחופש הביטוי יישמר. בישיבת סיעת הליכוד בכנסת, אמר נתניהו כי "כמו רבים מחבריי כאן, גם אני התחנכתי על תורתם של זאב ז'בוטינסקי ומנחם בגין וכל עוד אני ראש הממשלה, ישראל תמשיך להיות דמוקרטיה חזקה, דמוקרטיה למופת".
נתניהו אמר עוד בישיבה כי "איש לא יגיד לאף אחד מה לחשוב, מה לכתוב, מה לחקור, מה לשדר, זאת לא הדרך של הליכוד וזאת לא הדרך שלי. אבל חופש הביטוי חייב להינתן לכל חלקי העם. מתן ביטוי לחלקים בחברה שעד כה לא נשמע קולם, לא רק שאינו פוגע בדמוקרטיה, זהו חלק בלתי נפרד של הדמוקרטיה".
לא כל חברי סיעת הליכוד מתכוונים לתמוך בהצעה, ואל נתניהו לא איחרה להגיע ביקורת מבית. ח"כ ציפי חוטובלי ציינה כי "מדובר בחוק דרקוני, משתמשים בפטיש רק בשביל להרוג זבוב". השרים דן מרידור ובני בגין השמיעו טענות בדבר כך שהפיצויים המוגדלים הינם מופרזים ביותר. לדבריו של השר בגין: "למה שלא תתבעו ארבעה מיליון שקל?".
גם החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים אושר
טרם ההצבעה על תיקון החוק השנוי במחלוקת, אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים. בהצעת החוק תמכו 45 חברי כנסת, לעומת 35 מתנגדים. על פי החוק החדש, ישונה הרכב נציגות לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים כך שיהיה בה נציג אחד מן הקואליציה בלשכה, ונציג שני מהאופוזיציה. באופן זה, יגדל כוחם של שר המשפטים יעקב נאמן ושל חברי הכנסת המכהנים בוועדה, על פני נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש.
ח"כ דב חנין (חד"ש) התייחס להצעה ואמר כי אלו "ימים אפלים בכנסת". לדברי ח"כ חנין, "הערב נלחם הימין הקיצוני להשלים השתלטות עוינת על בית המשפט העליון. בוועדה לבחירת שופטים יש שני נציגי ימין קיצוני מהממשלה, שני נציגי ימין קיצוני מהכנסת, ועכשיו רוצים גם לכפות נציגות על לשכת עורכי הדין".
ח"כ אילן גילאון (מרצ) תקף גם הוא את הצעת החוק: "מדינת ישראל נמצאת תחת מתקפה קשה ומסוכנת על כל נושאי הערכים הדמוקרטים, בית המשפט העליון, ארגוני זכויות אדם, התקשורת וכו'. מתקפה זו יוצאת מבית המדרש של הימין, שתורתו היא 'לשלטון בחרתנו', וברוסית זה נשמעה אפילו יותר טוב. זו תורה שמפחדת מכל בדל ביקורת ומתעלמת ממאבק הבלימה של עובדים בחצור הגלילית, הנאבקים על משרה בשכר מינימום".