ציפורים מתות נמצאו היום באגם של אקו-פארק באשקלון, כך מעדכן הערב (שלישי) משרד הבריאות. בהודעת המשרד שפורסמה נכתב כי "בבדיקה מעבדתית, נתגלה כי הציפורים הללו חיוביות לשפעת עופות מסוג H5N1 שפוגעת בעיקר בבעלי חיים אך במקרים נדירים יכולה להדביק גם בני אדם". עוד צוין כי בהחלטה משותפת של משרד הבריאות, משרד החקלאות ועיריית אשקלון, כמשנה זהירות, ייסגר הפארק עד להודעה חדשה לבירור היקף התופעה.

החשש הגדול הוא מעבר של הנגיף לבני אדם ובין בני אדם - בישראל לא היו עד כה מקרי הדבקה בבני אדם מנגיף שפעת העופות. בארה"ב, למשל, הנושא מטריד את המומחים בשנה האחרונה, בעקבות הידבקות של כמה עשרות בני אדם בנגיף, מרביתם לאחר מגע ישיר בעופות נגועים; אמש (שני) הודיע משרד הבריאות של לואיזיאנה על אדם שנפטר לאחר שנדבק לאחרונה בנגיף שפעת העופות מזן H5N1. החולה בן ה-65, סבל ממחלות רקע ואושפז לאחרונה בשל מחלה קשה לאחר שנחשף לעופות נגועים. מדובר במקרה המוות הראשון של בני אדם משפעת העופות בארה"ב.

מוקדם יותר היום הודיע משרד החקלאות והביטחון התזונתי כי שפעת עופות מסוג H5N1 אובחנה בלול תרנגולות הטלה במושב חיבת ציון שבעמק חפר, מדרום לחדרה, שבו כ-30 אלף תרנגולות. בעקבות כך, הגדירו השירותים הווטרינריים במשרד אזור הסגר בטווח של עד עשרה ק"מ מהלולים הנגועים, שבו מוגבלת תנועות עופות, נאסר אכלוס לולים ונדרשים אמצעי בטיחות ביולוגית מחמירים מהעוסקים בענף.

סך הכל בעונת השפעת הנוכחית (2025-2024) טיפל משרד החקלאות וביטחון המזון ב-11 מוקדי תחלואת שפעת עופות בלולים מסחריים. האירוע הראשון היה במושב נהלל. בספטמבר והאוקטובר התגלו מוקדים נוספים במושב רם-און, בלול אחר בנהלל, בקיבוץ אלונים ובקיבוץ צרעה, וכן במספר לולים במעין צבי, בכפר ויתקין ובקיבוץ משמר העמק. 

במשרד החקלאות וביטחון המזון מדגישים כי יש לצרוך בשר, עוף וביצים שנרכשו אך ורק בנקודות מכירה ושיווק מסודרות. הביצים חייבות להיות מסומנות וארוזות בקרטון או בניילון מכל צד. בנוסף, יש לצרוך ביצים, בשר ועוף רק לאחר שבושלו, נאפו או טוגנו היטב כדי למנוע סכנה בריאותית.

לשכת הבריאות אשקלון מבצעת חקירה אפידמיולוגית לאיתור מגעים הדוקים במטרה לתת טיפול מונע נגד המחלה. בתוך כך מבקש משרד הבריאות מאנשים שבאו במגע עם בעלי כנף בפארק או בסביבת האגם עצמו – ליטוף, האכלה מיד לפה, משחק תוך נגיעה – להתקשר ללשכת הבריאות המחוזית אשקלון לטלפון מס' 08-6745809, ליחידה לאפידמיולוגיה, על מנת לשקול צורך במתן טיפול מונע.