בפתחו של מכתש ענק בסיביר – המכונה "שער הגיהינום" – נמצאה גווייה שמורה של גורת ממותה צמרית. הגורה, שכונתה "יאנה", נמצאה בקיץ האחרון על ידי אנשים שסיירו במכתש בטאגייקה שברפובליקת סאחה-יקוטיה, במזרח הרחוק של רוסיה. מדענים בוחנים כעת את הממצא הנדיר.
יאנה היא בין הממותות השמורות ביותר שנמצאו אי פעם, כך על פי הדיווחים. לפי ההערכות, היא חיה לפני יותר מ-50 אלף שנה במהלך עידן הקרח האחרון. מדענים טוענים שהגווייה נשמרה טוב כל כך באדמה הקפואה לאורך השנים, עד שניתן לקבוע את סיבת מותה.
A baby mammoth has been uncovered from deep in the permafrost of Yakutia, Russia
— RT (@RT_com) December 23, 2024
‘Yana’ is only the sixth mammoth to ever be discovered, and is thought to be by far the most well-preserved pic.twitter.com/8PyiGyHBbd
לפי ממצאי הבדיקות הראשוניות, גורת הממותה מתה כשהייתה בערך בת שנה כתוצאה מפציעה אנושה בגבה. אדמת הפרמפרוסט (Permafrost: קִפְאַת־עַד, כאשר הקרקע נמצאת בטמפרטורה של 0 מעלות צלזיוס או נמוך מזה) שימרה את כל חלקה הקדמי ואפילו את החדק שלה.
מקסים צ'פרסוב, מנהל המעבדה במוזיאון הממותה של האוניברסיטה הפדרלית הצפון-מזרחית בעיר יקוטסק, התייחס לממצא הנדיר בהודעה לתקשורת ואמר: "הבדיקות הראו שהראש שמור בצורה יוצאת דופן, כמו גם כל איבריה הפנימיים. החדק, השפתיים, האוזניים ועצמות ארובות העיניים נשמרו – טורפים לא פגעו בהם כלל".
גופה הקטן של יאנה, שגובהה היה רק 1.2 מטרים ומשקלה כ-180 ק"ג, ניזוק באזורים מסוימים בגלל בעלי חיים שחיו בסיביר לפני עשרות אלפי שנים. הגפיים שלה ננגסו, ככל הנראה על ידי ציפורי דרור או יונקים זעירים, אך שאר חלקי גופה נשמרו בשלמותם.
האוצרות והסכנות במכתש בטאגייקה
הממותה נמצאה בפרמפרוסט של מכתש בטאגייקה, באזור הטייגה של מזרח סיביר. למכתש העצום צורה של ראשן, אורכו כ-1,000 מטרים ועומקו המקסימלי הוא יותר מ-80 מטרים. למעשה, "שער הגיהינום" גדול כל כך שאפשר לראות אותו מהחלל החיצון.
Stunning drone footage has revealed details of the Batagaika crater, a one kilometer long gash in Russia's Far East that forms the world's biggest permafrost crater.
— Reuters (@Reuters) July 21, 2023
Scientists say Russia is warming at least 2.5 times faster than the rest of the world https://t.co/XqPNeRhn6Y pic.twitter.com/SOYHMFxu1a
נציין שזו לא הפעם הראשונה שמצאו במכתש גווייה של בעל חיים מתקופת עידן הקרח. בעבר מדענים מצאו במקום סייח פרהיסטורי שמת לפני כ-42 אלף שנה. אולם לצד התגליות, מתרחש במכתש תהליך מטריד: שחרור כמויות עצומות של פחמן. לפי ההערכות, תהליך ההפשרה של האדמה משחרר כ-5,000 טון פחמן מדי שנה, עם סכנה לפליטת גזים מוגברת ככל שהתופעה תימשך – השפעה שעלולה להחריף את שינויי האקלים.
בדיקות נוספות על גופתה של יאנה מתוכננות לשנה הבאה, בתקווה להעמיק את הידע על תקופת הקרח והחיים שהיו בה.