להקת כרישות תועדה בשבוע האחרון, לראשונה העונה, במים הרדודים שסביב תחנת הכוח "אורות רבין" שבחדרה. כבכל שנה בישראל, החל מהסתיו ועד האביב, כשטמפרטורת המים בים צונחת, מתקבצים כמה עשרות כרישים המצויים בסכנת הכחדה במים הרדודים הסמוכים לתחנת הכוח בחדרה. על אף המוניטין המאיים של טורפי-העל הימיים – ישראלים רבים מנצלים את התופעה הייחודית לצלילה עם כרישים.

נראה כי סרט האימה של ספילברג "מלתעות" הוא בין הגורמים המרכזיים לתדמיתם הרצחנית של הכרישים, אולם סקירה קצרה של הנתונים מעלה שכרישים אחראים למותם של כ-12 בני אדם בממוצע ברחבי העולם, כל שנה. מנגד, כ-100 מיליון כרישים נידוגים בכל שנה ברחבי העולם, גם במרחב הים התיכון – מכאן, שדיג הוא הגורם המאיים ביותר על הכרישים בעולם. כל מיני הכרישים המבקרים בישראל נחשבים למינים מוגנים ועל-כן אסור לפגוע בהם בשום צורה, לרבות דיג.

כרישים שנצפו בחדרה (צילום: עופר שחר)
הכרישים שנצפו באזור חדרה | צילום: עופר שחר
כרישים שנצפו בחדרה (צילום: עופר שחר)
כריש שנצפה באזור חדרה | צילום: עופר שחר

מיני הכרישים המגיעים לחופי ישראל, במסגרת התופעה הייחודית, הם כרישי עפרוני וסנפירתן. לא נשקפת סכנה של ממש מהאורחים הימיים של עונת החורף בישראל, אולם אין לדעת כיצד ינהג טורף ימי שיחוש באיום בעקבות אדם ששוחה לידו. לכן, כדאי לשמור מרחק ולצפות בתופעה מרחוק. בעקבות החשש שאזרחים סקרנים המתקרבים בחוסר זהירות אל הכרישים יותקפו על-ידם, החלה עיריית חדרה, בשנים האחרונות, לקנוס מתרחצים סקרנים הנכנסים למים.

החברה להגנת הטבע מנסה לתחום את התופעה המפליאה כך שאף אחד מהצדדים לא יפגע. הכרזה על האזור כאתר בניהול רשות הטבע והגנים בעונה הרלוונטית בלבד תעניק לרט"ג סמכות חוקית לניהול, ויכולות פיקוח ואכיפה יעילות. אלון רוטשילד, מנהל "החצי הכחול" - תוכנית הים של החברה להגנת הטבע, התייחס לצורך לגדר את התופעה: "אתר התקבצות הכרישים בחדרה אינו מנוהל ואינו מוסדר, וכך נגרם סיכון גדול לכרישים ולאדם גם יחד". לפי רוטשילד, סכנת הדיג מהחוף בעונת הכרישים עלולה לפגוע בבעל החיים, שגם כך נמצא בסכנת הכחדה. לדבריו, יש לתחום את פעילות האדם בשטח באופן שיאפשר תנועה חופשית של הכרישים במרחב, ולהגדיר אזור תצפית כרישים מהחוף בנקודה אסטרטגית ומושכת.