כשלושה חודשים לאחר התגלית הנדירה של הצבי בעל שש הרגליים, המכונה "ששת", עמיר בלבן מהחברה להגנת הטבע הגיע למקום כדי לבדוק מה מצבו, וכדי לתעד אותו שוב. בלבן הופתע לגלות שששת לא רק שרד וחי טוב בטבע, אלא גם מצא אהבה. 

 

"ראיתי במקום 3 עופרות ועופר שהיו בפעם הקודמת, אבל הגיעה לשם אחת נוספת", סיפר בלבן על מה שהוא מכנה "ההרמון" של הצבי הייחודי: "לנקבה שהתווספה יש תג אוזן - דבר חריג אצל צבאים - עובדה המעידה שהיא נלכדה, סומנה ושוחררה לטבע - במהלך החודשיים הקרובים, יולי-אוגוסט, הצבאים ייחלו את עונת הייחום וצפוי להיות אקשן רב מאד בנחל הבשור, ומעניין יהיה לראות כיצד הצבי הזה יתמודד עם זכרים נוספים". 

העופרה שהצטרפה לעדר של "ששת" (צילום: אליאב מסלטי, רשות הטבע והגנים)
העופרה החדשה שהצטרפה לעדר של "ששת" | צילום: אליאב מסלטי, רשות הטבע והגנים

לדברי בלבן, ששת נולד כעופר בשנת 2021 באזור כיסופים, שרד טורפים רבים והתבגר. "בניגוד לציפיות, הצבי בריא וחזק ונראה שהרגליים הנוספות שעל גבו לא מהוות שום אתגר עבורו", הוא מספר. עם זאת, ברשות הטבע והגנים מציינים כי מצבו של הצבי הארץ-ישראלי אינו טוב, ועל פי הערכות נותרו רק כ-5,000 צבאים בלבד ממין זה בטבע. הסכנה העיקרית לחייהם היא בנייה והרס בתי גידול טבעיים וסלילת כבישים.

ששת (צילום: אליאב מסלטי, רשות הטבע והגנים)
תיעוד חדש מהנגב המערבי של "ששת", הצבי הארץ ישראלי הנדיר בעל 6 רגליים | צילום: אליאב מסלטי, רשות הטבע והגנים

אליאב מסלטי, פקח נגב צפוני ברשות הטבע והגנים מתאר כי שמח שהצבי שורד וחבר לעדר המקומי, והסביר כי בגזרת הנגב הצפוני הייתה בעבר אוכלוסיית צבאים משגשגת שסבלה מצייד אינטנסיבי בשנות ה-2000 עד שכמעט נכחדה: "רשות הטבע והגנים מבצעת אכיפה שוטפת כנגד ציד לא חוקי של חיות בר וגם העתקת פרטים ממקומות שונים ופיזורם בשטחים פתוחים נוספים".

תיעוד נדיר: צבי ארץ ישראלי בעל 6 רגליים (צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע)
ריבוי איברים (פולימליה) הוא תופעה מוכרת, אך נדירה מאוד. הצבי ששת | צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע

לראשונה בישראל אותר הצבי הנדיר במערב הנגב. ניר לייכטר, מילואימניק שעצר לקפה בנחל הבשור, הבחין בצבי ישראלי עם "משהו מוזר על הגב". מבירור שערך עמיר בלבן, איש החברה להגנת הטבע וצוות עמק הצבאים בירושלים, התברר שזהו צבי מוכר בעל זוג רגליים קדמיות שצמחו לצבי מהגב.

ששת (צילום: עמיר בלבן, רשות הטבע והגנים)
הצבי "ששת" בתיעוד חדש | צילום: עמיר בלבן, רשות הטבע והגנים

בחברה להגנת הטבע עידכנו כי ריבוי איברים (פולימליה) הוא תופעה מוכרת, אך נדירה מאוד. מדובר בפגם גנטי, ככל הנראה תורשתי. הוא מוכר בבקר, עופות וזוחלים, וזו הפעם הראשונה שהוא מתועד בצבי ישראלי. בלבן תיאר אז כי הצבי היא חיה חששנית מאוד וכי לא ניתן היה להתקרב אליו: "הוא חיית בר מוגנת על פי חוק וישראל היא המעוז האחרון של מין זה".

בלבן הדגיש את החשיבות שבשמירה על העופרים: "אם נתקלתם בעופר מתחבא בשדה, הוא אינו יתום. הצביות מחביאות את העופרים מפני טורפים, התרחקו מיד מבלי להשאיר סימני ריח או שאריות כדי למנוע משיכת טורפים שיהרגו את העופר".