ועדת פרס נובל הכריזה על הזוכים בפרס הנובל בפיזיקה: פייר אגוסטיני מאוניברסיטת אוהיו בארה"ב, פרנץ קראוז מאוניברסיטת מינכן בגרמניה ואנה אן ל'הולייר מאוניברסיטת לונד בשוודיה. הם זכו בפרס היוקרתי על מחקרים בתחום דינמיקת אלקטרונים. השלושה תרמו לפיתוח שיטות לייצור הבזקי אור קצרים במיוחד, של מיליארדית של מיליארדית השנייה.

הבזקי האור הקצרים במיוחד מאפשרים למדוד ולחקור תהליכים שמתרחשים במהירויות כאלה – בין היתר, תנועה של אלקטרונים בתוך מולקולות, שינוי המטען החשמלי של חומרים, תופעות קוונטיות. התהליכים הללו הם בעלי השפעה מכרעת בכל תחומי החיים.

זוכי פרס נובל בפיזיקה (צילום: רויטרס)
זוכי פרס נובל בפיזיקה | צילום: רויטרס

חברת ועדת הפרס נימקה את הבחירה: "פעם טענו כי לא היה ניתן לראות את הדבר הזה, אבל עכשיו הדבר משתנה ואנחנו מתחילים לגלות את העולם הזה. בואו ניקח שניה אחת שזה זמן של פעימת לב - אם עכשיו נחלק את זה לאלף, ונחלק את זה שוב באלף, ושוב ושוב - עכשיו אנחנו בזמן שלוקח לאטום לנוע. אם נחלק זאת בעוד אלף פעמים, נגיע לעולם האלקטרונים. המדע הזה מאפשר לנו לגשת לשאלות פנדומנטליות".

"הפרס של השנה שם לכבוד את העבודה החלוצית של פייר אגוסטיני פרנץ קראוז ואן ל'הולייר", הוסיפה חברת הוועדה. "הם גילו שניתן למדוד את ההבזקים, איך ניתן למדוד אותם ואיך לבודד אותם כדי לענות על שאלות פונדמנטליות ומחקרים הבאים".

מסיבת עיתונאים לקראת הכרזת פרס נובל לספרות ב-2016 (צילום: AFP, Getty Images)
צילום: AFP, Getty Images

מי שזכו בשנה שעברה בפרס נובל לפיזיקה הם לאלן אספה, ג'ון קלאוזר ואנטון ציילינגר על מחקרים שהדגימו את קיומה של תופעת השזירה הקוונטית. שנה לפני כן הוענק הפרס לשלושה מדענים שמחקריהם עסקו בנושאים הקשורים לשינויי האקלים: הפרס חולק בין שוקורו מנאבה שהראה איך עליית הריכוז של פחמן דו-חמצני באטמוספרה גורמת להתחממות כדור הארץ, לקלאוס הסלמן שהציג כיצד שינויי אקלים עשויים להשפיע על מזג האוויר. חלקו השני של הפרס הוענק לג'ורג'ו פריזי על פיתוח מודלים תיאורטיים המאפשרים לחקור מערכות מורכבות, בהן מערכות אקלים.

נובל לרופאה על תרומה לחיסוני הקורונה

אתמול הוכרז בשוודיה כי פרופ' קתלין קריקו מהונגריה ופרופ' דרו וייסמן מארה"ב הם הזוכים בפרס נובל לרפואה לשנת 2023. הם זכו בפרס היוקרתי בעקבות התרומה לפיתוח חיסוני mRNA שהובילו בין היתר לחיסוני קורונה. מחקרם שתרם לפיתוח חיסוני הקורונה וחיסונים מתקדמים נוספים נערך באוניברסיטת פנסילבניה.

ביום רביעי יוכרזו הזוכים בפרס נובל בכימיה. ביום חמישי יוכרז הפרס בספרות, ביום שישי – פרס נובל לשלום. הפרסים יוענקו ביום השנה למותו של מייסד הפרס, אלפרד נובל. סכום הפרס הועלה השנה ל-11 מיליון קרונות שוודיות שהם כמיליון דולרים.