בדרך לירח: יפן שואפת להפוך למדינה החמישית שמצליחה לנחות על אדמת הירח. סוכנות החלל היפנית שיגרה הלילה (בין רביעי לחמישי) לירח את הגשושית "צלף הירח". הגשושית שוגרה על גבי טיל H-IIA ממרכז החלל בטנגשימה שבדרום יפן. מועד הנחיתה המשוער: פברואר 2024. עלות המשימה: 100 מיליון דולרים.

עוד ב"מדע וסביבה" - סיקור N12

היפנים מנסים לחסוך בדלק, ולכן מועד הנחיתה משוער לעוד חמישה חודשים. היפנים מכוונים לנחות ליד הים הירחי Mare Nectaris, שבתצפיות מכדור הארץ נראה כנקודה חשוכה. "המטרה הגדולה של הגשושית היא להראות את היכולת לנחות ברמת דיוק גבוהה", אמר ראש סוכנות החלל היפנית הירושי יאמאקאווה במסיבת עיתונאים.

יפן עברה כבר כמה כישלונות בשנה האחרונה, בניסיונותיה לשגר גשושית לירח ולנחות עליו. סוכנות החלל היפנית איבדה את הקשר עם הגשושית אומוטנאשי, שניסתה לנחות על אדמת הירח בחודש נובמבר אשתקד. משימה נוספת של סטארט-אפ יפני התרסקה על הירח בחודש אפריל.

שיגור הגשושית היפנית SLIM (צילום: רויטרס)
יפן מצטרפת למרוץ. שיגור הגשושית היפנית, לפנות בוקר | צילום: רויטרס

השיגור של הגשושית נדחה שלוש פעמים החודש בגלל תנאי מזג האוויר. לבסוף, שוגרה "צלף הירח" על גבי הטיל H-IIA יחד עם משימה נוספת, XRISM שאותה מובילה סוכנות החלל היפנית ומשתתפות בה גם הסוכנות האמריקנית נאס"א וסוכנות החלל האירופית. במסגרת הפרויקט, שוגר לחלל לוויין שיחקור רוחות פלזמה, תופעה שבקהילייה המדענית מאמינים כי תעזור להבין את תהליכי התפתחות הכוכבים והגלקסיות.

שיגור הגשושית היפנית SLIM (צילום: רויטרס)
"להראות את היכולת היפנית". הרקטה והגשושית על גבה - לאחר השיגור | צילום: רויטרס
שיגור הגשושית היפנית SLIM (צילום: רויטרס)
שיגור הגשושית היפנית "צלף הירח" | צילום: רויטרס

השיגור היפני מגיע כשבועיים לאחר שהודו עשתה היסטוריה כשהנחיתה בהצלחה חללית ליד הקוטב הדרומי של הירח. שבועות בודדים קודם לכן, נרשם כישלון רוסי לנחות על הקוטב הדרומי של הירח, עם ההתרסקות של משימת סוכנות החלל הרוסית רוסקוסמוס "לונה-25". אם יפן תצליח להנחית את הגשושית על הירח, היא תהיה המדינה החמישית לעשות זאת, אחרי ארצות הברית, ברית המועצות, סין והודו.