חודש יולי מתאפיין לרוב בנחילי מדוזות צפופים שמגיעים לישראל ומפירים את שלוות הרוחצים בים, אך על פי מחקר שנערך באוניברסיטת חיפה, יש סבירות גבוהה שגם עד סוף השנה יצורי הים הללו פשוט לא יגיעו. לדברי החוקרים, יש כמה סיבות אפשריות לכן, אחת מהן היא התחממות הדרגתית של מי הים. סיבה אחרת עשויה להיות סחף שבגללו המדוזות פשוט חלפו על פנינו, אולם לדברי החוקרים, הם לא מזהים דיווחים על נחילי מדוזות במקומות אחרים כך שאפשרות זאת היא בסבירות נמוכה יותר. פרופ' דרור אנג'ל: "ייתכן כמובן שקרו דברים אחרים, שהרי הים הוא מערכת מורכבת וסבוכה".

"בהתבסס על שנים קודמות בהן המדוזות הגיעו באיחור והיו לנו נחילי קיץ קטנים, ייתכן שנראה תופעה זו גם השנה. כלומר, לא יגיע אלינו נחיל גדול וצפוף. אנחנו אומרים זאת בזהירות וכמובן שהמציאות עוד יכולה להשתנות, אבל אם מסתכלים על מקרי העבר, זו בהחלט ההערכה הסבירה, נכון לרגע זה", אמר ד"ר דור אדליסט מהחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה. 

ד"ר אדליסט ופרופ' אנג'ל, גם הוא מאותו חוג, שהקימו את האתר "מדוזות בעם", שבו הציבור הרחב מדווח על מפגש עם מדוזות, מספרים על כך שרוב הדיווחים הם על ים נקי. "בשנים הקודמות היינו מקבלים דיווחים כבר מאנשים שנמצאים בלב ים, שהמדוזות בדרך אלינו. בינתיים גם הם מספרים שהים נקי ממדוזות". ד"ר גור מזרחי, חוקר מבית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני באוניברסיטת חיפה, עלה לאוויר בתחילת השבוע, והמראה שראה היה ים נקי מהחיות הלבנות והצורבות. "השטח שסקרנו מהאוויר היה רחב מאוד. טסנו במרחק של 6 מייל מקו החוף ולאורך כל החופים לא נצפו נחילי מדוזות. ראינו מעט מדוזות שייתכן שנשארו באזור מתקופות החורף והאביב".

מדוזות בחופי ישראל (צילום: חנית פולג, קיבוץ אילות, חדשות)
צילום: חנית פולג, קיבוץ אילות, חדשות

איפה המדוזות ולמה הן לא מגיעות?

אחת האפשרויות שנבדקו – אך בסבירות נמוכה – היא שינוי בזרמי הים, שאולי סחפו את המדוזות לאזורים אחרים. לדברי החוקרים אין דיווחים על נחילי מדוזות במקומות אחרים, אליהם יכלו להגיע בעקבות שינוי בזרמים. בנוסף לכך, הזרם הצפוני, שיכול אולי לסחוף את המדוזות אל חופי ישראל וגם לאזורים מרוחקים יותר היה חלש השנה, כך שאולי הזרמים הינם חלק מההסבר לתופעה אך לא הסבר מספק את הדעת. 

שינויי אקלים הן בסבירות גבוהה הסיבה לכך שמי הים התחממו בצורה איטית יותר השנה ולכן הטמפרטורה הנוחה ל"הבשלת" הפוליפים למדוזות התאחרה בשבועיים. לאור זאת, ההערכה הראשונית של פרופ' אנג'ל וד"ר אדליסט הייתה שגם המדוזות יאחרו במשך זמן דומה. אולם הזמן עבר והמדוזות מיאנו להגיע. אז מה בכל זאת קרה?  "אנחנו עדיין מעריכים כי תהליך הרבייה של המדוזות אכן התקיים באיחור של שבועיים-שלושה, אולם ייתכן שכשהן כן הבשילו, נכנס לתמונה גורם אחר, למשל בעל חיים שטורף את המדוזות כשהן עדיין קטנות. ייתכן כמובן שקרו דברים אחרים, שהרי הים הוא מערכת מורכבת וסבוכה", אמר פרופ' אנג'ל.

מדוזה חוטית נודדת (צילום: שי אגם, "התחזית ישראל - מנהלת מזג האוויר" בפייסבוק)
מדוזה חוטית נודדת | צילום: שי אגם, "התחזית ישראל - מנהלת מזג האוויר" בפייסבוק

לא השנה הראשונה ללא מדוזות

כאמור, החוקרים מזהים בשנים האחרונות מספר קְיָיצִים דומים, למשל בשנים 2016, 2018 ו-2021. לדבריהם, על פי מה שהתרחש בשנים אלו, הם צופים שגם השנה נראה קיץ דומה שבו יגיעו מעט מדוזות לחופי ארצנו. מבחינתם, זוהי בהחלט בשורה טובה למתרחצים. "המצב עוד יכול להשתנות", הם אומרים.

"אין ספק שקיץ ללא מדוזות הוא בשורה מצוינת למתרחצים, אבל אם מישהו חושב שמדובר ב'סוף המדוזות' – אז הוא טועה. מה שקרה השנה לא אומר דבר לגבי אוכלוסיית המדוזות שיושבות בקרקעית הים, כשהן עדיין בשלב הפוליפ. רוב הסיכויים שמושבות הפוליפים עדיין קיימות ומחכות לתנאים המתאימים לבקוע ולשחרר לים מדוזות בוגרות. כך שלפי כל מה שאנחנו יודעים כעת, המדוזות ממש אינן עתידות להיעלם.