הקיץ הנוכחי מתאפיין במיעוט מדוזות, פה ושם אפשר למצוא כמה סוררות – אבל נחילים לא הגיעו השנה לחופי ישראל. למרות זאת, גם מדוזה אחת עלולה לגרום לנזק וכאבים רבים, כפי שקרה בשבת האחרונה לצעיר בן 20 שבילה בחוף הים באשדוד. "מהר מאוד הבנו שמדובר במקרה קיצון", סיפר ד"ר עידן מרקוביץ' מבית החולים הציבורי אסותא באשדוד.

"מדובר בבחור בן 20 שהגיע למיון בית החולים כשהוא זועק מכאבים", שחזר ד"ר מרקוביץ' מהמרכז לרפואה דחופה באסתוא אשדוד. "הכאב היה כל כך חמור מבחינתו שהוא דילג הרישום בקבלה ומיד דרש טיפול. מאוד הבנו שמדובר במקרה קיצון, וטיפלנו בו בתרופות הרגעה ולאחר שנרגע גם בנוגדי כאב ומשחות".

הצעיר שחזר בפני הרופאים את המקרה ואמר כי במהלך השחייה הבחין במדוזה שנצמדה למותן שלו והוא נאלץ להסיר אותה בעזרת ידיו. בשונה ממקרים אחרים שבהם נוצר מגע לזמן קצר עם המדוזה, במקרה הזה היא נצמדה לגופו של הצעיר לפרק זמן ממושך.

ד"ר עידן מרקוביץ (צילום: בית החולים הציבורי אסותא אשדוד)
ד"ר עידן מרקוביץ | צילום: בית החולים הציבורי אסותא אשדוד

נצרבת? עשה ואל תעשה

בניגוד למיתוס, לא שוטפים את אזור הצריבה במים מתוקים ובטח שלא עושים שימוש בשתן או חומץ. הדבר הנכון לעשות הוא לשטוף את מקום בהרבה מאוד מי ים – אך לצאת קודם לכן מהים על מנת לא להיצרב שוב. במידה וישנם שאריות של חוטי צריבה, אם אין ברירה - להסירם בקצות האצבעות.

אפשר וכדאי לתת תרופות ומשחות להפחתת כאבים, כמו אלוורה ודומיה. ישנם מקרים חריגים שמחייבים הגעה למיון והם: צריבה באזור העין, פגיעה רחבה שמלווה בכאב רב והחשוב מכולם: התפתחות של תגובה אלרגית כמו נפיחות בפנים, קוצר נשימה, בחילה ואף אובדן הכרה.

איפה המדוזות?

בשנים האחרונות התרגלנו לראות נחילי מדוזות מגיעים בחודשי הקיץ לחופי ישראל, אך השנה נראה כי רובן החליטו לא להגיע לאזור. באוניברסיטת חיפה מדווחים כי לא נצפו ריכוזים גדולים של מדוזות באזורינו אלא רק מדוזות בודדות פה ושם. הטענה הרווחת היא שהסיבה למיעוט המדוזות היא שינוי האקלים.

על פי ד"ר דור אדליסט ופרופסור דרור אנג'ל מהחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה, שינויי אקלים הן בסבירות גבוהה הסיבה לכך שמי הים התחממו בצורה איטית יותר השנה ולכן הטמפרטורה הנוחה ל"הבשלת" הפוליפים למדוזות התאחרה בשבועיים והן לא הגיעו לישראל.