לראשונה אחרי 20 שנה, אושרה תרופה לטיפול באלצהיימר. ה-FDA אישר באופן חריג תרופה שהצליחה להאט ב-5 חודשים את קצב הדעיכה הקוגנטיבית אצל החולים. ד"ר תמרה שיינר, מנהלת המרכז לטיפולים מתקדמים למחלת האלצהיימר בבית החולים איכילוב סיפרה אתמול (שישי) בריאיון ב"שישי בחמש": "בשורה משמעותית בשביל המטופלים והמשפחות".
לקמבי היא התרופה הראשונה שהוכח מדעית כי שימוש בה מאט את הירידה הקוגניטיבית שנגרמת מהמחלה. התרופה ניתנת בעירוי, פעמיים בחודש ומתאימה רק לחולים בשלב הראשוני של המחלה. "זו מחלה חשוכת מרפא ועכשיו יש לנו משהו שאומנם לא עוצר, לא מחזיר את השעון אחורה, אבל מאט את ההתקדמות - שזה משמעותי ביותר", היסופה ד"ר שיינר.
יצרנית התרופות איסאי קיבלה כבר בינואר אישור מותנה על סמך תוצאות מוקדמות. ה-FDA אישר את התוצאות של היצרנית על ידי מחקר גדול שנערך על יותר מ-1,800 חולים. כעת בישראל מקווים כי התרופה תגיע בקרוב ויוכלו להתחיל להשתמש בה.
פרופ' יהודית פרץ, יו"ר הוועדה המדעית המייעצת לעמותת עמדא ורופאה בכירה במכון שבץ המוח וקוגניציה במרכז הרפואי רמב"ם הגיבה בנושא: "זאת בשורה מרגשת מאוד, שכן מדובר לראשונה בטיפול המשנה את מהלך מחלת האלצהיימר, שנחשבה עד כה חשוכת מרפא. התרופה לקוימבי אינה מרפאה את מחלת אלצהיימר ואולם, כאשר היא ניתנת לחולים בשלבי מחלה ראשוניים, היא מסוגלת להאט את ההתדרדרות הקוגניטיבית והתפקודית. מדובר בפריצת דרך וכולנו מקווים כי בסופו של דבר ניתן יהיה למנוע או לפחות לטפל ולדחות מחלה קשה זו".
"מערכת הבריאות בישראל אינה ערוכה לאיתור מוקדם של חולים הסובלים מירידה קוגניטיבית התנהגותית תפקודית ולטיפול בהם", המשיכה פרופ' פרץ, "האפשרות לעכב את ההתדרדרות הקוגניטיבית-תפקודית במחלת אלצהיימר מבשרת, אולי, כי אנו בפתחו של עידן טיפולי חדש ויש להשקיע מאמצים ומשאבים על מנת להכין את מערכת הבריאות לאבחון מוקדם ולשינויים המסתמנים בטיפול. אנו מקווים כי התרופה לקוימבי תגיע לרישום בישראל במהרה ותאושר ע"י משרד הבריאות לטיפול בחולים המתאימים".