בסוף השבוע האחרון זוהתה חיפושית מדברית מיוחדת שעד כה הייתה מצויה בישראל בעיקר באזורי הנגב והערבה אך כעת היא מציפה את צפון הארץ. הנוכחות המוגברת של החיפושית בצפון הארץ ובמרכזה הפתיעה את החוקרים והסיבה לתצפיות הרבות בימים האחרונים אף אחד לא יודע.

בקבוצת הפייסבוק "צילום פרוקי-רגליים חרקים זוחלים ודו-חיים" עלו תמונות של חיפושית מעניינת למראה, באורך כ-2.5 סנטימטר, ממשפחת החדקוניתיים. צבעיה בהירים והבעת פניה נדמית חביבה, והיא הזכירה לחלק מחברי הקבוצה כלב לברדור. מרבית התצפיות היו מצפון הארץ ומרכזה - בעיקר בכרמל, בגליל ובגולן. 

חיפושית מסוג חדקונית משתלטת על הצפון (צילום: אורן אוסטר)
החיפושית הציפה את חופי ישראל | צילום: אורן אוסטר

החיפושית זוהתה בתור המין Menecleonus virgatus על ידי לנה הלה רוגובין, שחקרה חדקוניות במכון לחקר המדבר בשדה בוקר ועל ידי לייבעלע פרידמן, אוצר אוסף החיפושיות במוזיאון הטבע ע״ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב.

חיפושית מסוג חדקונית משתלטת על הצפון (צילום: ריטה רם)
חיפושית מסוג חדקונית משתלטת על הצפון | צילום: ריטה רם

מדוע בימים האחרונים נצפתה החדקונית בכמויות גדולות?

הכמות הגדולה שבה נצפתה החיפושית מפתיעה את החוקרים והיא פותחת כיוונים חדשים למחקר, כגון מאילו צמחים היא ניזונה בבתי הגידול הצפוניים ובאילו תנאי סביבה אוכלוסייתה מתרחבת. עם זאת, לאף אחד אין תשובה מדוע ישראל "הוצפה" בחדקונית. 

התשובה אפשרית לשאלה היא שככל הנראה תנאי סביבה שונים שהתקיימו השנה, או אפילו בשנה שעברה, התאימו במיוחד לחיפושית. ייתכן שבגלל מזג האוויר, צמיחה מוגברת של צמח שהחיפושית ניזונה ממנו, או תנאים ששיפרו את סיכויי השרידות של הזחלים. כמו כן, סביר להניח שההתחממות המהירה ביממה האחרונה גרמה לחיפושיות לצאת לפעילות, ולכן מתועדות תצפיות רבות כל-כך. 

 

חיפושית מסוג חדקונית משתלטת על הצפון (צילום: ריטה רם)
החיפושית המדברית בצפון | צילום: ריטה רם

כותב: אורן אוסטר, מיקרוביולוג, חוקר חובב חרקים וצילום מאקרו, מתנדב בעמותת "מדע גדול, בקטנה"
עריכה: גליה הלוי שדה.
סייעו בכתיבה ובמידע: לנה הלה רוגובין וללייבעלע פרידמן