האם באחד הירחים של כוכב שבתאי ניתן לגלות חיים? מחקר חדש שמתפרסם השבוע בכתב העת היוקרתי Nature מראה כי באנקלדוס, אחד הירחים של כוכב הלכת שבתאי, נמצאו תנאים לקיום חיים.

אנקלדוס מוקף שכבה של קרח, אך מתחת לפני השטח יש בו אוקיינוס בעומק של כ-50 קילומטרים. בקוטב הדרומי שלו נרשמות התפרצויות של חלקיקים קפואים, בין היתר של מים וחלקיקי קרח. עד כה נצפו בהתפרצויות הללו חומרים נוספים כמו קרבונטים, אשלגן ונתרן. עם זאת, במחקר החדש מציינים כי בהתפרצויות הללו נצפים גם חלקיקים של פוספט - התרכובת החומצתית של זרחן. מדובר בפעם הראשונה שבה נצפים חלקיקים כאלה מחוץ לכדור הארץ.

"מדובר באבן הבנייה של DNA ושל RNA, של דופן התאים ושל מרכיבים נוספים בכדור הארץ", אומר ל-N12 פרופ' עודד אהרונסון מהמחלקה למדעי כדור הארץ וכוכבי הלכת בפקולטה לכימיה במכון ויצמן למדע. הגילויים החדשים שמתפרסמים כעת נחשפו בעזרת החומרים שאספה החללית קאסיני ששוגרה לעבר כוכב הלכת שבתאי בשנת 1997 ופרופ' אהרונסון היה שותף למשימה שלה.

קאסיני היא לווין מחקר, או גשושית, שטסה לכוכב הלכת שבתאי במשך כ-7 שנים ונכנסה למסלול סביב כוכב הלכת שבתאי ביולי 2004. היא שוגרה מנמל החלל קייפ קנוורל במסגרת משימה משותפת של סוכנות החלל האמריקנית NASA, סוכנות החלל האירופית ESA וכן סוכנות החלל האיטלקית.

פרופ' עודד אהרונסון, מכון ויצמן למדע (צילום: מכון ויצמן למדע)
"באוקיינוס התת קרחי מתקיימים תנאים הכרחיים לקיום חיים". פרופ' עודד אהרונסון, מכון ויצמן למדע | צילום: מכון ויצמן למדע

הגשושית הייתה מצוידת בין היתר במאס-ספקטרומטר - מכשיר שמודד את הרכב החלקיקים שנאספים בו. קאסיני הצליחה לטוס בין עננת האבק של כוכב הלכת שבתאי, שמוכרת לנו בתור הטבעות שמקיפות את כוכב הלכת. משם היא אספה את החלקיקים שנפלטו מהירח של שבתאי, אנקלדוס. "זו הפעם הראשונה שבה מצאנו את החומר הזה באוקיינוס מחוץ לכדור הארץ", מדגיש פרופ' אהרונסון. "זה מעלה את האפשרות שהסביבה הזו היא בעלת תנאים לקיום חיים".

"אנחנו יודעים שבאוקיינוס התת קרחי של אנסלדוס מתקיימים תנאים הכרחיים לקיום חיים - האוקיינוס נוזלי ובטמפרטורות מספיק חמות כדי לאפשר בו חיים. הצעד הבא הוא לבדוק אם הוא לא רק בעל תנאים לקיום חיים אלא השאלה היא האם אכן יש בו חיים".