עם ישראל, כך מתברר, הוא עם חובב ארכאולוגיה. כל כך חובב, עד שרבים וטובים מבניו ובנותיו נוהגים לחפש חפצים עתיקים באדמת הארץ לאסוף ולשמור אותם בבית. לך תבין איך ומדוע טרח אזרח ישראלי אלמוני לסחוב לביתו אבני בליסטראות ענקיות, שבעזרתן ניסו הצלבנים לנפץ את חומות עכו לפני 800 שנה. "זה כלי מאוד-מאוד כבד ומישהו השקיע הרבה כדי לקחת את הכלי הזה אליו הביתה, את הפריט הזה אליו הביתה", מסביר יאיר עמיצור, ארכאולוג ברשות הטבע והגנים.
האזרח יואב, שמתגורר ביישוב קהילתי קטן בגליל, הגיע למשרדי רשות העתיקות בצפון ומסר את האוסף שלו לידי הארכאולוגים. חלק מהממצאים, בהם מטבעות עתיקים, מנורות, משקולות ואפילו קוביית משחק. לדברי יואב, חלק מהממצאים התגלו במקרה, בעצירה שגרתית בתחנת הדלק בשער הגיא.
למה בעצם החלטת למסור את האוצרות האלה לידי רשות העתיקות?
"אני תמיד הרגשתי שזה רק בחזקתי, זה לא שלי. ובעקבות המבצע החלטתי שהגיע הזמן".
בקיבוץ יגור עומד כבר יותר מ-80 שנה חפץ מוזר על גג של בית ישן. מסתבר שמדובר בארון קבורה עתיק בן 1,800 שנה. "הארון הזה נמצא באזור שנת 1930 במחצבות בנשר, והובא על ידי חברי הקיבוץ שעבדו במחצבה באותם ימים", מספר מזכיר הקיבוץ אודי קינן. "עם השנים שכחו אנשי יגור שהחפץ העתיק הזה שימש ארון קבורה בימי קדם והפכו אותו לספסל".
בגלל מיקומו המבודד הפך הארון ללא פחות ולא יותר מאשר נקודת מפגש רומנטית של צעירי היישוב. "אני שמעתי מהחברים הוותיקים שהוא היה משמש כספסל אוהבים", הוסיף חבר הקיבוץ יהודה פז. "היה פה נוף מאוד יפה, כרגע הכול מכוסה בעצים, ראו פה את כל העמק ולכן באו הנה להתבודד". אנשי הקיבוץ שמעו על המבצע למסירת עתיקות, הזעיקו את הארכאולוגים - ואלה הביאו מנוף והובילו את החפץ המרשים למחסני רשות העתיקות.
בינתיים, למשרדי רשות העתיקות מגיע סטודנט צעיר בשם נדב, ומביא עמו שורה של ממצאים שאותם שמר אצלו בבית. בין היתר, הציג נדב לחוקרי רשות העתיקות נר מהתקופה המקראית, מסרק עתיק ושברי כלים עשויים משיש.
איפה מצאת את כל הדברים היפים האלה?
"מגיל 0 אני מאוד מתעניין בארכאולוגיה, אני הולך בשדות, הולך כשאני מטייל, פוקח קצת עיניים ואם יש לי מזל אני מוצא משהו", הסביר נדב. "עשרות אזרחים מתקשרים מידי יום ומבקשים להחזיר פריטים ארכאולוגיים", אמר מנהל רשות העתיקות אלי אסקוזידו. "טוב, ראוי ונכון, לנו ולכולם, שהפריטים האלה יהיו אצלנו שנוכל לטפל בהם ולהציג אותם לציבור", נוסיף.