נדחה השיגור של החללית ג'וס: בתום שנים של הכנות, החללית Juice מתעכבת עוד קצת בדרך לצדק. השיגור של החללית תוכנן להיערך היום (חמישי) בשעות הצוהריים מגינאה הצרפתית. עם זאת, בגלל תנאי מזג האוויר הוחלט להזיז את השיגור ביממה. סטפן ישראל, מנכ"ל חברת אריאן שייצרה את הטיל שעל גביו תשוגר ג'וס, הודיע כי החללית תישאר בקן השיגור עד שעת השין. עוד נמסר מהחברה כי החללית והטיל "המצב יציב ובטוח".

 

 במסגרת משימה של סוכנות החלל האירופית ESA ג'וס תגיע לירחיו של כוכב הלכת צדק כדי לגלות אם יש באזור תנאים לקיום חיים. 12 ניסויים מתוכננים לחללית הזו, על אחד מהם אחראי מכון ויצמן למדע.

 

  "המשימה הנועזת של המין האנושי תאפיין את הירחים של צדק, גנימד, קליסטו ואירופה, בעזרת כלים רבי עוצמה כדי לגלות אם היעדים הללו יכולים לשמש בית גידול פוטנציאלי לחיים בעבר או בהווה", נכתב בהודעה של סוכנות החלל האירופית. החללית תשוגר על טיל אריאן 5 מהעיר קורו, אז תחל את המסע לכוכב הלכת צדק שיארוך כ-7.5 שנים.

 

המשימה של ג'וס נוצרה בשיתוף פעולה של כמה סוכנויות חלל, בין היתר הסוכנות האמריקנית NASA, הסוכנות היפנית JAXA וכן סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה. "מטרת הניסוי שלנו היא ליצור מפה טרמית תלת מימדית של האטמוספירה של צדק", מספר ל-N12 פרופ' יוחאי כספי, ראש המרכז למדעים פלנטריים במכון ויצמן ומוביל הניסוי הישראלי של החללית ג'וס.

"אנחנו שולחים קרן רדיו מהחללית שעוברת דרך האטמוספירה. על ידי מדידות מאוד מדויקות של שינויים בתדירות של הקרן, אנחנו יכולים למפות את הצפיפות של האטמוספירה ועל ידי כך את הטמפרטורה. אנחנו חוזרים על הניסוי הזה עשרות פעמים בכל פעם שהחללית מקיפה את צדק וככה יוצרים מפה גלובלית תלת מימדית של האטמוספירה של צדק".

חדר הבקרה של סוכנות החלל האירופית (צילום: ESA)
חדר הבקרה של סוכנות החלל האירופית | צילום: ESA

נוסף על הניסוי הישראלי, על הסיפון של ג'וס ייערכו עוד 11 ניסויים, חלקם משתמשים בצ'יפים של חברת רמון ספייס הישראלית. גם המתנד של החללית יוצר על ידי החברה הישראלית אקיוביט.