טמפרטורת פני המים באוקיינוסים שברה בחודש האחרון שיא, כך עולה ממידע של מנהל האוקיינוסים ואטמוספירה של ארצות הברית. להתחממות הפתאומית והקיצונית של פני המים עלולות להיות השלכות הרות אסון – מפגיעה אנושה במערכות החיים במעמקי האוקיינוס ועד גרימה לאסונות טבע קטלניים.

"העלייה בטמפרטורת האוקיינוסים היא סכנה ברורה וממשית להביא לאסונות אקולוגיים בטווח המיידי ובטווח הארוך. אפשר לשים מדחום ולראות איפה אנחנו נמצאים – ואנחנו הגענו לאזור הסכנה", מזהיר פרופסור דניאל רוזנפלד מהמכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית. "כאשר האוקיינוסים יותר חמים הם מספקים יותר אדים לאטמוספירה, מה שגורם ליותר גלי חום, תופעות חורף קיצוניות, קיצוניות במזג האוויר, שיטפונות, סופות חמורות ובצורות - זה בטווח המיידי".

 

קרחונים נמסים (צילום: רויטרס)
בעקבות העלייה בטמפרטורות: קרחונים נמסים ומעלים את גובה פני הים | צילום: רויטרס

"בטווח הארוך טמפרטורות המים הגבוהות גורמות להפשרת קרחוני הקוטב, מה שמוביל לעליית מי הים ולהצפה של אזורים חופיים – בהם נמצאות חלק מהערים המאוכלסות ביותר בעולם. יש כאן סכנה כלכלית ואנושית גדולה. בעיה רצינית נוספת היא גלי הגירה עתידיים בשל שינויי האקלים שיגמדו את מה שאנחנו רואים היום", הוא מוסיף.

מדענים סבורים שהעולם עומד על סף "אל ניניו" – תופעה אקלימית המתרחשת אחת לכמה שנים שבמסגרתה טמפרטורת המים באוקיינוס השקט עולה. לתופעה יש השפעות אקלימיות ברחבי העולם, והיא צפויה להאיץ את קצב ההתחממות הגלובלי.

"עכשיו הסתיימה תקופת ה'לה ניניה' בה טמפרטורת המים נמוכה, ואנחנו חזויים לעבור למצב של 'אל ניניו' שבו טמפרטורת הים תהיה גבוהה מהממוצע. יש תנודות טבעיות – אבל עכשיו העלייה היא הרבה יותר חזקה. זה חורג מהתנודות הטבעיות של הטבע", מסביר רוזנפלד. "יחד עם זה גם האטמוספירה מתחממת ואנחנו חווים קפיצה ברמת ההתחממות העולמית. רמת ההתחממות כבר הגיעה לסף שאומות העולם בוועידת פריז הסכימו לא לעבור אותו - וככל הנראה נעבור אותו בשנה הקרובה".

פרופסור דניאל רוזנפלד (עיבוד: באדיבות המצולם)
פרופסר דניאל רוזנפלד, "סכנה ברורה וממשית" | עיבוד: באדיבות המצולם