מיטל לא דמיינה לפני 7 שנים, שעל השולחן בביתה תעמוד בלי מפריע קופסת חמאה בוטנים. גיא היה רק בן כמה חודשים כשהרופאים אבחנו אצלו אלרגיה לשומשום ובוטנים. "בגיל 5 חודשים מתחילים טעימות. הוספתי כפית טחינה בשביל בריאות לפירות הטחונים, ופתאום הופיעו כל מיני סימנים מסביב לפה", היא סיפרה אמש (ראשון). "בפעם השנייה כולו הפך אדום – פרח מכף רגל ועד ראש. זה מאוד מלחיץ. הבנתי שזו תגובה אלרגית אבל אני לא יודעת מה זה אומר. הרגשתי שהחיים שלי מתהפכים".

מיטל יצאה למסע חיפושים אחר טיפול מתאים לגיא, וגילתה שרוב הטיפולים מיועדים לילדים גדולים יותר, שרשימות ההמתנה ארוכות, ושהטיפול כרוך בתופעות לוואי לא נעימות. עם זאת, פיתוח חדש של בית החולים ספרא לילדים ומכון וולקני שהוצג לאחרונה בתערוכת החדשנות של שיבא ARC מנסה לשנות את המשוואה. מדובר באבקת בוטנים שנוצרה מבוטן שעבר תהליך טיפוח מיוחד, והחלבונים בו לא מעוררים תגובה אלרגית.

"הבנו לפני 15 שנה שכדי לקחת בן אדם ממקום שבו כשהוא אוכל יש לו אלרגיה, למקום שבו הוא יכול לאכול מבלי שתהיה לו תגובה אלרגית, אנחנו חייבים לתת לו לאכול את מה שהוא אלרגי אליו", אמרה ל-N12 ד"ר מונה כידון, מנהלת מרפאת אלרגיה בבית החולים ספרא לילדים, שהובילה את המחקר. "אתה לא יכול לקחת תינוק בן שנה ושנתיים, להעביר אותו תהליך טיפולי שבו הוא ירגיש רע ויקיא. אתה חייב למצוא תהליכים בטוחים יותר".

פיתוח ישראלי חדש לאלרגיה לבוטנים (צילום: חדשות 12)
פנקייק מאבקת בוטנים | צילום: חדשות 12

"ביום בהיר אחד מונה נחתה אצלי במשרד ואמרה - יש לנו טיפול מוצלח לאלרגיה נגד ביצים ונגד חלב, אבל בבוטנים זה לא עובד", סיפר ל-N12 ד"ר רן חובב, חוקר במכון וולקני. "אמרו שאתה מומחה לבוטנים - בוא נחשוב ביחד על פתרון אחר ולא רגיל. זיהינו שאם ניקח את הבוטן בשלב מאוד ספציפי שהוא לא בשל, בגלל המבנה של אותם חלבונים אלרגניים, נוכל לעשות את הטיפול בצורה יותר בטוחה וכך לגרום להצלחה גדולה יותר שלו".

מהבוטנים הללו הכינו אבקה שניתנה להורי המופלים, והם התבקשו לבשל איתה שורה של מתכונים – מפנקייקים ועד עוגיות. בכל פעם העלו את המינון של האבקה במאכלים, וכך הילדים נחשפו לבוטנים בצורה בטוחה לאורך תקופת הטיפול. הטיפול עבר כבר ניסוי קליני וכעת מייעלים אותו – עם ייצור תעשייתי של עוגיות בוטנים שלא מעוררות אלרגיה, כאלה שיחליפו את האפייה הביתית.

אחד הילדים שהשתתף בניסוי הוא גיא, בנה של מיטל. "היום הוא בעצם לא צריך מזרק, ואין לו סכנת חיים", היא העידה בהתרגשות. "אני לא יכולה להסביר איך זה משנה חיים – אני לא חרדה, הוא יכול לאכול בכל מקום, זה לא דורש תכנון מראש".

"בין אחת לשתי עוגיות ביום במשך 40 שבועות מביאות את הילדים ממקום שהם אלרגיים למקום שהם יכולים לאכול שקית במבה קטנה, וחצי שנה אחרי זה הם עושים את מבחן היציאה שלנו – לאכול 100 במבה", הדגישה ד"ר כידון.

בוטנים (צילום: 123rf)
הפיתוח הישראלי החדש שמפחית את רמת האלרגיה לבוטנים, ולא רק | צילום: 123rf

"זו בעיה מאוד משמעותית שמשפיעה על הרבה ילדים בעולם", אומר ל-N12 פרופ׳ איל צימליכמן, סמנכ"ל חדשנות וטרנספורמציה בשיבא ומייסד ARC. זוהי השנה השלישית של הוועידה, שבה ישתתפו יותר ל-800 אורחים, בהם מנהלים בכירים מתעשיית הבריאות והחדשנות העולמית, מדענים, רופאים ומשקיעים מיותר מ-30 מדינות.

עוד הוסיף פרופ' צימליכמן: "אנחנו חושבים שיש פה אפשרות לפתרון, הטיפול שפיתחנו כאן יכול להשפיע על כל אותם ילדים בכל העולם שלא יכולים היום לאכול סוגים שונים של מזונות, וגם נמצאים בסכנת חיים ברמה היומיומית. אם את זה נצליח לפצח – אז נשפיע לא רק על ישראל, אלא על כל האנושות".

"הפלטפורמה הזו היא לא רק לבוטנים", מסכמת ד"ר כידון. "אנחנו יודעים לעשות את זה באגוזי מלך, קשיו, לוז, שקדים – כל אחד מהדברים האלה יכול להגיע לפיתוח הזה שהוא תהליך בטוח וטוב – להעביר ילד ממקום שהוא נמצא בסכנת חיים כשהוא אוכל משהו למקום שבו הוא אוכל כמו כל הילדים בעולם".