ציור קיר שמתאר את מה שעשוי להיות "האב הקדמון של הפיצה האיטלקית" נמצא על קיר של בית בעיר הרומית העתיקה פומפיי - כך אמר אתמול (שלישי) משרד התרבות של איטליה. בניגוד לפיצה המודרנית, ארכיאולוגים מניחים כי הלחם השטוח המתואר בציור, לצד גביע יין, אולי נאכל עם פירות כמו רימונים או תמרים או הוגש עם תבלינים וסוג של רוטב פסטו.

אמנם מבחינה טכנית היא לא יכולה להיחשב פיצה, מכיוון שאין בה מרכיבים קלאסיים כמו עגבנייה ומוצרלה, אבל במשרד התרבות האיטלקי סבורים כי הציור שאותר בעיר פומפיי "יכול להיות קרוב משפחה רחוק של המנה המודרנית".

ציור קיר של "פיצה עתיקה" נחשף בפומפיי (צילום: reuters)
בסמוך למאפייה עתיקה. הקיר שעליו התגלה הציור העתיק | צילום: reuters

פומפיי, שנחרבה בהתפרצות של הר הגעש וזוב לפני כמעט 2,000 שנה, נמצאת במרחק של כ-23 ק"מ בלבד מנאפולי - ביתה המודרני של הפיצה האיטלקית. ציור הקיר התגלה בסמוך למאפייה עתיקה שנחשפה בחלקה עוד במאה ה-19, והחפירה באתר התחדשה לאחרונה.

אתר העתיקות בפומפיי, שהתגלה לראשונה במאה ה-16, ראה לאחרונה פרץ של פעילות ארכיאולוגית חדשה שמטרתה לעצור שנים של הזנחה, בעיקר הודות לפרויקט שהסתיים לאחרונה בסך 105 מיליון יורו במימון האיחוד האירופי.

ציור קיר של "פיצה עתיקה" נחשף בפומפיי (צילום: reuters)
אתר החפירות בעיר שנחרבה לפני כ-2000 שנה | צילום: reuters

הציור בן 2,000 השנים התגלה באמצע קיר מפורר למחצה במהלך החפירות האחרונות באתר הארכיאולוגי, והוא מתאר מגש כסף ובו לחם שטוח עגול, לצד פירות טריים ויבשים כמו רימונים ותמרים וגביע במילוי יין אדום. הארכיאולוגים מאמינים כי ציור הקיר מציג "מתנות מסבירי פנים" המוצעות לאורחים, לפי מסורת יוונית המתוארכת למאות ה-3 עד ה-1 לפני הספירה.