לפני 1.4 מיליארד שנה ארכה יממה רק 18 שעות ו-41 דקות – כך חושף היום (ראשון) מחקר חדש שפורסם בארצות הברית. המחקר תולה את התוצאות במסלול הירח, שהיה קרוב יותר לכדור הארץ בעבר – באופן משמעותי. עד כה גילו החוקרים כי בעידן המזוזואיקון, לפני כ-200 מיליון שנים, כדור הארץ עשה סיבוב מלא על צירו תוך 23 שעות.
עוד במדע וסביבה - סיקור N12
- קץ האנושות קרוב מאי פעם? "שעון יום הדין" מורה על 90 שניות לפני חצות
- איך המעבר לשעון חורף משפיע על החיים של כולנו?
- האזהרה בעיצומה של עונת הרחצה: סכנה לקריסת המצוקים בחופים
הגילוי החדש, לפיו אורכה של יממה היה רק כ-18 שעות לפני כ-1.4 מיליארד שנים, מוסבר על ידי האופן שבו מסלול הירח משפיע על האופן שבו כדור הארץ מסתובב. כשהירח נוצר לראשונה, הוא היה קרוב לכדור הארץ פי 17 ממה שהוא עכשיו. בתקופת הפרוטרוזואיקון, כאשר כדור הארץ והירח היו קרובים יותר זה לזה, כוכב הלכת שלנו הסתובב מהר יותר.
אבל זה לא כל מה שהחוקרים גילו. היממה בכדור הארץ היתה באורך כזה במשך כמעט מיליארד שנים. גם לפני וגם אחרי, אורך היממה גדל בהדרגה. צוות מהאקדמיה של סין למדע ואוניברסיטת קרטין באוסטרליה סבורים כי אורך היממה לא השתנה במשך תקופה כה ארוכה, כחלק מהתופעות שנתנו לעידן זה את השם "המיליארד המשעמם". בתקופה הזו, לפני בין מיליארד לשני מיליארד שנים, מעט מאוד קרה על פני כדור הארץ.
לפי המחקר החדש, ה"מיליארד המשעמם" הגיע מיד לאחר היווצרות שכבת האוזון בכדור הארץ. האוזון ספג יותר אור שמש, ובכך הגביר את גאות השמש באטמוספירה. הגאות והשפל השמשית פחות חשובה מגאות הירח, מכיוון שהשמש רחוקה, אבל לשתיהן יש השפעה. ייתכן שהשינויים האטמוספריים הללו התנגדו למשיכה של הירח כאשר הוא התרחק בהדרגה מכדור הארץ.
"אם בעבר, שני הכוחות ההפוכים הללו היו שווים זה לזה, תהודה כזו של גאות ושפל [שמשית] הייתה גורמת לאורך היום של כדור הארץ להפסיק להשתנות ולהישאר קבוע במשך זמן מה", הסבירה מחברת המחקר אוווה קירשר. גם עכשיו, אורך היום שלנו ממשיך להשתנות. הירח ממשיך להתרחק מכדור הארץ בקצב של 3.8 ס"מ בשנה. בתורו, הימים שלנו מתארכים בהדרגה, אבל בקצב כמעט בלתי ניתן לזיהוי. בכל שנה היממה שלנו גדלה ב-0.000015 שניות.