באילו בעלי חיים ערכו ניסויים בישראל? על פי נתוני המועצה לניסויים בבעלי חיים של משרד הבריאות שפרסמנו ב-N12 היום (חמישי) עולה כי חלה ירידה בשימוש בבעלי חיים למטרות מחקר בישראל. הפרטים על המגמה המעודדת, המספרים הגבוהים והתקווה לפתרון חדשני.

יותר מרבע מיליון עכברים שימשו למחקר וזו החיה המובילה בניסויים בישראל והקבוצה השנייה בגודלה היא דגים, יותר מ-62 אלף דגים שימשו למטרות מחקר. במקרים נדירים אושרו למחקר יונקים גדולים ובהם ארנבות, חזירים, כבשים, קופים, עטלפים ושפני סלעים. עוד בניסויים הנדירים ניתן למצוא 14 תנשמות שעליהן נעשו ניסויים ו-25 צבים.

גוזל התנשמת (צילום: באדיבות בית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע ו)
תנשמות, אחת החיות הנדירות עליהן נעשו ניסויים, ארכיון | צילום: באדיבות בית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע ו

על פי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2022 רובם המכריע של המחקרים בבעלי החיים בוצעו בשלוש קבוצות בעלי חיים מסולם התפתחותי נמוך: 75.9% מהמחקרים בוצעו במכרסמים (עכברים וחולדות), 16.7% מהמחקרים בוצעו בבעלי החיים בעלי דם קר (בעיקר דגים) ו-6.2% מהמחקרים בוצעו בבעלי הכנף (בעיקר תרנגולות).

רק 1.2% מהמחקרים בבעלי החיים בישראל בוצעו בבעלי חיים מסולם התפתחותי גבוה. בהשוואה לשנה שקדמה לפרסום הדוח, חלה עלייה קלה בשימוש במכרסמים ובבעלי כנף וירידה קלה בשימוש בדגים. נתונים אלו תואמים ליישום עקרונות המקובלים בארץ ובעולם, לפיהם יש לעשות שימוש בבעל החיים הנמוך ביותר בסולם ההתפתחותי היכול לענות על צרכי המחקר.

בשנת 2022 ניתנו 3,532 היתרים פעילים לביצוע מחקרים בבעלי חיים. כמחצית מהמחקרים שימשו לקידום המחקר המדעי וכמחצית מהמחקרים שימשו לקידום הבריאות, הרפואה ולמניעת סבל.

דגים באקווריום אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
16.7% מהמחקרים בוצעו בבעלי החיים בעלי דם קר, ארכיון | צילום: Shutterstock

כדי לצמצם את הסבל, כל ניסוי מדורג בסולם של אחת עד חמש לפי קריטריונים שקבעה המועצה לניסויים בבעלי חיים במשרד הבריאות, כאשר רמת החומרה מעריכה את פוטנציאל הכאב והסבל של בעלי החיים ולא את מידת ביטויו. 10.5% מהמחקרים היו ברמת החומרה הנמוכה ביותר ולעומת זאת כחמישית מהמחקרים (19%) היו ברמת החומרה הגבוהה ביותר.

במהלך שנת 2022 הנפיקו ועדות ההיתרים 1,995 היתרים חדשים לעריכת מחקרים בבעלי חיים. טרם הנפקת כל היתר מתקיימת בחינה קפדנית של הקצאת בעלי החיים ונעשים מאמצים רבים, בין השאר בידי מספר סבבי דיונים בוועדות ההיתרים. זאת על מנת למזער את מספר בעלי החיים שיספק תוצאה תקפה מבחינה מדעית למחקר הנדון, ולמזער את סבלם של בעלי החיים במחקר, בהתאם לחוק ולכללים בארץ התואמים את הכללים הבין-לאומיים. 13% מבקשות המחקר, אשר נדונו בוועדות, נדחו או הדיון בהן לא הסתיים.

מעבדה
משרד הבריאות חשף את הנתונים של המועצה לניסויים בבעלי חיים, ארכיון

שיטה חלופית תימצא בקרוב?

משרד הבריאות מאשר ניסויים בבעלי חיים עבור פיתוח תרופות, חיסונים וטכנולוגיות רפואיות, שעשויות להיות להם השלכות מרחיקות לכת למטרות ריפוי והארכת חיים לפני שניתן יהיה להשתמש בפיתוחים אלו בבני אדם. כדי לצמצם את הפגיעה בבעלי חיים ככל הניתן, הוקמה קרן מחקר של משרד הבריאות מממנת מענקי מחקר לפיתוח שיטות חלופיות לניסויים בבעלי חיים.

במסגרת הקרן, בה מומנו עד כה 19 פרויקטים, ממומנים פרויקטים המפתחים דרכים לצמצום השימוש בבעלי החיים, בלי לפגוע בתוצאות המחקרים ובתקפותם. בשנה שעברה פורסם קול קורא למימון פרויקטים שמטרתם להביא לצמצום השימוש בבעלי חיים מבלי לפגוע בתקפות המדעית של המחקרים.