חשיפה לאור לפני השינה היא דבר מזיק. העניין הזה כבר ידוע בעולם הרפואה, אך מחקר חדש חושף כי חשיפה לתאורת לד בזמן היריון - עלולה להגביר את הסיכון לחלות בסוכרת היריון. "חשיפה לאור בשעות הלילה עלולה להיות מוכרת בתור גורם שעלול לגרום לסיבוכים בזמן היריון", אמרה לגרדיאן ד"ר מינג'י קים, אחת ממובילות המחקר באוניברסיטת נורת'ווסטרן.

המחקר שהתפרסם ב-American Journal of Obstetrics and Gynecology Maternal Fetal Medicine נערך בין השנים 2013-2011 ובו השתתפו 714 נשים אמריקניות שהיו בשליש השני של הריונן. הן התבקשו לענוד חיישנים שרגישים לאור על פרק כף היד שלהן ולנהל יומן שינה במשך שבוע ימים. החוקרים חילקו את המשתתפות ל-3 קבוצות בהתאם למספר שעות החשיפה לאור לפני השינה של כל אחת מהן.

חשיפה לאור לפני השינה  (אילוסטרציה: 123RF‏)
מחקר חדש מצא: חשיפה לאור לפני השינה מגבירה את הסיכויים לסוכרת היריון | אילוסטרציה: 123RF‏

"יש דיווחים על כך שחשיפה ממשוכת יחסית לאור לפני השינה גורמת לנזקים על השינה ועל איכות השינה. על הבסיס הזה באו חוקרים ואמרו בואו נראה מה זה עושה להיריון ולסוכרת היריון", אומר ל-N12 ד"ר ישראל יולס, ראש תחום רפואת נשים במחוז המרכז של שירותי בריאות כללית. "זה מאוד מעניין כי לאור המודעות לאיכות הסביבה וחיסכון באנרגיה – כל העולם עובר לתאורת לד".

וכאמור, זו לא הפעם הראשונה שבה מוצאים כי חשיפה לתאורת לד גורמת לנזק אם נחשפים אליה לפני השינה, למשל משתמשים במחשב או בטלפון בבהירות גבוהה מידי. "אנשים שהיו חשופים זמן רב יותר לתאורת לד לפני השינה, היו להם יותר התקפי לב, שיעור גדול יותר של סוכרת וכן עייפות גדולה בבוקר", אומר ד"ר יולס.

יכול להיות שחשיפה לאור לפני השינה נלווית לגורמים נוספים שעלולים להפריע למחקר, כמו למשל עבודה לפני השינה? הרי גם הם יכולים להוות גורמי סיכון

"ניסו לעשות סינונים, ועדיין מצאו שלתאורה הזו יש השפעה בכמה וכמה מנגנונים. המנגנון הראשון הוא שיש קולטנים בעין שהם ספציפיים לאור הכחול והם משפיעים על ההפרשה של מלטונין. מנגנון שני נוגע להפרעה ופגיעה בשעון הביולוגי וגם המערכת הסימפטטית שפועלת בסטרס מופעלת יותר כתוצאה מהאור הזה. אם מסכמים את כל ההשפעות שיש לתאורת לד אז התוצאה היא לא מפתיעה. אבל יש כמה ביקורות על העבודה הזו, היא שהחיישן מוקם על היד, ולפעמים היד מכוסה ולכן לא בדקו את החשיפה של העין. הביקורת השנייה היא שהחוקרים בדקו רק 7 ימים במהלך ההיריון, והניחו שככה האישה מתנהגת במהלך כל ההיריון".

ד״ר ישראל יולס, ראש תחום רפואת נשים , כללית (צילום: באדיבות המצולם)
"אפשר להנמיך את עוצמת הבהירות בטלפון, במחשב ובטלוויזיה", אומר ד"ר ישראל יולס | צילום: באדיבות המצולם

ועדיין, לא צריך להילחץ, שכן כמו הרבה דברים בחיים - גם כאן אפשר לשלוט במצב או לשפר אותו בעזרת מינון נכון. "אם זה משהו שהוא בר שליטה, אז אפשר להנמיך את עוצמת הבהירות בטלפון ובחדר שבו הולכים לישון. ואפשר להוריד את רמת הבהירות של המחשב או הטלוויזיה", מסכם ד"ר יולס.