בין אם אתם מתעוררים לפני עלות השחר כדי לעשות ספורט או בין אם אתם מאלה שמעדיפים לצאת לריצה רגע לפני שהולכים לישון, האזהרות מפני הנזק האפשרי שפעילות ספורטיבית מאומצת מידי יכולה לעשות לגוף הן אותן האזהרות. לא תמיד ההתרעות הללו נשמעות מפי אלה שמעדיפים לוותר על פעילות גופנית, אלא גם בעולם הרפואי.
אלא שמחקר חדש שנערך באוניברסיטת נורת'ווסטרן האמריקנית מצליח לנפץ את אחד המיתוסים הגדולים בנוגע לריצה, בין היתר את זה שלפיו הסחוסים בברך ובירך נשחקים כשרצים יותר מידי. המחקר בדק 3,804 בני אדם שהשתתפו במרתון שיקאגו בשנים 2019 או 2021. מדובר באנשים שרצים בממוצע 44 קילומטרים בשבוע, חלקם אף רצו מרתון כמה פעמים בחייהם, והם ענו על סקר שבדק כמה פעמים הם נפצעו ולקו בדלקות.
באופן מפתיע, החוקרים לא מצאו קשר בין מספר השנים שבהן הנבדקים רצו לבין סיכון לחלות בדלקת פרקים, וכן גם לא נמצא קשר בין המחלה לבין מספר המרתונים שרצו הנבדקים, אורך הריצה וגם לא קצב הריצה. "התוצאות שלנו צריכות לעודד את הרצים", אמרה ל-NBC הד"ר והניה טיונג, מנתחת אורטופדית. "התוצאות מפריכות את הטענה כי ריצה למרחקים ארוכים פוגעת באנשים וגורמת לדלקות מפרקים בירך ובברך".
במחקר, שהוצג במהלך כנס של האיגוד האמריקני למנתחים אורתופדיים, נטען כי רק 7.3% מרצי המרתון שענו על הסקר, דיווחו על כך שאובחנה במהלך חייהם דלקת פרקים. עם זאת, החוקרים מזהירים מפני השלכה של תוצאות המחקר הללו על האוכלוסייה הכללית, שלאו דווקא עוסקת בפעילות גופנית מאומצת, וזאת בשל הבדלים באורח החיים בין אלה שעוסקים בספורט לבין אלה שממעיטים להתעמל.
"המחקר הזה מראה לנו שפעילות גופנית ובמיוחד ריצה, נותנים אספקת דם טובה למפרקים", אומרת ל-N12 הד"ר ז'אנה אולחוב, מומחית ברפואת משפחה ורפואת ספורט מכבי שירותי בריאות. "אבל, ויש אבל - חשוב מאוד לעשות מתיחות וחימום לפני הריצה. אי אפשר לקום ולרוץ מיד, צריך לעשות חימום לגוף". הד"ר אולחוב מסבירה כי במהלך הריצה, נוצר במפרק נוזל סינוביאלי שמגן מפני שחיקה, ואספקת הדם המוגברת - מעלה את קצב הייצור שלו.
איך אפשר להקטין את הסכנה לפציעות ספורט?
- לעשות חימום ומתיחות לפני ואחרי הפעילות הגופנית.
- לא לרוץ על אספלט בכל יום ולהעדיף לרוץ גם על דשא וחול.
- להחליף נעלים לאחר כ-800 קילומטרים של ריצה.