ארה"ב נמצאת במרוץ חלל עם סין, כך הכריז ראש נאס"א ביל נלסון ביממה האחרונה, "עלינו להיזהר שיריבתה של ארה"ב לא תצליח להשיג דריסת רגל ולהשתלט על משאבים על הירח". הוא הדגיש כי התחרות בין ארה"ב לסין התעצמה וכי השנתיים הקרובות יכולות לקבוע מי מהן תשיג יתרון.
האסטרונאוט לשעבר נלסון הזהיר כי סין עלולה לטעון לבעלות על האזורים העשירים ביותר על הירח. "עלינו לשים לב שסין לא תשתלט על שטחים שם במסווה של מחקר מדעי. לא ניתן לשלול אפשרות שבה הם יאמרו: 'אל תיכנסו, אנחנו פה – זה השטח שלנו'".
נלסון התייחס לתוקפנות הסינית על האיים בים סין הדרומי, שם הקימה בייג'ינג בסיסים צבאיים - ולטענתו זו עדות לשאפתנות שלה להשתלט על שטחים: "אם אתם מטילים בזה ספק, תראו מה הם עשו באיי ספראטלי".
כוח החלל של ארה"ב: "ההתקדמות הסינית מהירה באופן מדהים"
בשנה שעברה, במסגרת תוכנית החלל הסינית שנג'ואו, נשלחה חללית להקיף את כדור הארץ, והיא בין השאר השלימה בהצלחה משימות בירח. בשלב השלישי של התוכנית, הוא להקים עד שנת 2025 תחנת מחקר עצמאית סמוך לקוטב הדרומי של הירח.
סין הצהירה כי היא שואפת להנחית אסטרונאוט על הירח עד סוף העשור הנוכחי. במקביל, נאס"א השלימה לאחרונה את היום ה-26 לתיעוד הירח, במסגרת תוכנית ארטמיס שמטרתה הנחתת בני אדם על הירח. משימות עתידיות מיועדות לבסס פעילות נוספות על הירח. אך ארה"ב מכוונת גם לכוככ הלכת מאדים.
בצבא ארה"ב התריעו מפני מיליטריזציה של החלל על ידי סין: "זה אפשרי לגמרי שהם יצמצמו את הפער ויעקפו אותנו", אמרה נינה ארמאגנו מכוח החלל של ארה"ב, "ההתקדמות שלהם היא מהירה באופן מדהים".
ואולם, בבייג'ינג דוחים את הטענות של ארה"ב. דובר שגרירות סין בוושינגטון הבהיר: "החלל החיצון הוא לא זירת היאבקות", אמר לפוליטיקו. הוא אמר כי כמה בכירים אמריקנים "דיברו באופן חסר אחריות והציגו באופן מוטעה את המאמצים הסיניים הלגיטימיים בחקר החלל". הוא הוסיף כי "סין דובקת בשימוש בדרך של שלום בחלל, מתנגדת לחימוש שלו - ופועלת לבנות קהילה למען עתיד משותף של האנושות בחלל".