שמועה עממית אומרת כי אכילת מאכלים עם פרג, גורמת למי שאכל מהם מספיק, להיכשל בבדיקת סמים. מה יש בפרג ואיזה חומרים עלולים להכשיל את מי שאוכל יותר מדי ממנו בבדיקות סמים? האמת מאחורי השמועה.

מה הוא האופיום? אופיום הוא השרף שמופרש מהלקט הזרעים של צמח הפרג – כמו זה שיש באוזני המן, הלקט שנוצר אחרי שהפרח מופרה ועלי הכותרת שלו נושרים. האופיום הוא תערובת של חומרים רבים, בראשם מורפין וקודאין, המשפיעים על מערכת העצבים בגוף האדם. ברפואה הם משמשים משככי כאבים חזקים מאוד, ובמינון מופחת גם כחומרים נוגדי שיעול ונוגדי שלשול. משפחת התרופות האופיאטיות נחשבת ל'קו האחרון' בטיפול בכאבים, אחרי שאף תרופה אחרת לא עובדת. בצד השלילי של העניין – החומרים ונגזרותיהם החצי-סינטטיות, כמו הרואין, משמשים גם סם נרקוטי ממכר ביותר. במינון גבוה אופיאטים יכולים להוביל לדיכוי מערכת הנשימה ולמוות.

ד"ר עדי יניב, נוירוביולוגית ממכון דוידסון לחינוך מדעי מסבירה: "בגוף שלנו קיים מנגנון של שינוי פעילות של תא עצב, כאשר חומר מסוים נקשר לקולטן. במח שלנו קיימים קולטנים לחומרים אופיאטים שמיוצרים בגופנו וכאשר הם נקשרים לקולטנים האלה, הם גורמים לתגובה בתאי העצב".  

"כאשר נכניס חומר אופיאטי מבחוץ, כסם או תרופה, הוא יקשר לקולטנים ויגרום לתגובה עוצמתית במערכת העצבים, היא מוסיפה. "אנו אוכלים את הזרעים, לא את השרף. בזרעים קיים ריכוז מזערי של חומרים פעילים, לכן  אנו יכולים לאכול כמויות גדולות של פרג ללא חשש מהשפעה על פעילות מערכת העצבים שלנו או מהתמכרות. אולם, במידה ונבצע בדיקת סמים, המבוססת על קישור חומרים המופרשים בשתן לנוגדנים, הבדיקה רגישה מאוד ומאפשרת לזהות גם כמויות מזעריות של חומרים אופיאטיים, לכן יתכן שנקבל תוצאה חיובית לאחר אכילת פרג".

איך מתבצעת הבדיקה? ד"ר יניב עונה: "הבדיקה מזהה 300 ננו-גרם, כלומר 300 מיליארדי הגרם של שאריות סם במיליליטר אחד של שתן. אם בגרם פרג יש חצי אחוז חומר פעיל, זה 0.005 גרם - כבר יותר ממה שהבדיקה מזהה. לא צריך לאכול קילוגרמים של פרג בשביל להיכשל בבדיקה. כמות סטנדרטית שאנו אוכלים באוזני המן או בעוגה עשויה לתת תשובה חיובית בבדיקת סמים".

סקירת אוזני המן 2019 (צילום: אנטולי מיכאלו)
סקירת אוזני המן 2019 | צילום: אנטולי מיכאלו

ביתר פירוט, כפי שהוסבר באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי. החומרים הפעילים באופיום מפעילים קולטנים (רצפטורים) שנמצאים באופן טבעי במערכת העצבים שלנו. קשירת החומרים האלה לקולטנים מפעילה שרשרת של תגובות בתא העצב, והן מובילות להשפעה החזקה של החומרים על הגוף. למעשה סמים רבים פועלים במנגנון דומה. החומרים הם מעין מפתח, וכשהם נכנסים לחור המנעול (הקולטן) הם מעוררים את התא לפעולה. מדוע בשרף של צמח כזה או אחר נמצא 'מפתח' – שמעורר תגובה חזקה כל כך במערכת העצבים של בן אדם?

התשובה היא ככל הנראה, שהצמחים מייצרים את החומרים הללו כדי למנוע מבעלי חיים לאכול אותם. השימוש בחומרים כתרופות (או סמים) הוא בכמות מזערית, ובכמות גדולה מעט יותר הם יגרמו למותו של האוכל אותם. הצמח מנצל מנגנון טבעי הקיים בגוף שלנו. הגוף עצמו מפריש חומרים שפועלים על אותם קולטנים, וגורמים לשיכוך כאבים כשאנו נחבלים. החומרים האלה מכונים 'אנדורפינים' כלומר מורפינים עצמיים או פנימיים. המורפין מהצמח פשוט נקשר לאותם קולטנים שכבר פעילים במערכת העצבים של בעלי החיים.