קרס דיג מנחושת בן כ- 6,000 שנה, מהקדומים ביותר הידועים בעולם, אשר שימש לציד כרישים או דגים גדולים מאוד, התגלה בחפירות של רשות העתיקות לפני הקמת שכונת אגמים בעיר אשקלון, במימון רשות מקרקעי ישראל. הממצא, שהתגלה בשנת 2018, נחקר ונחשף כעת לראשונה, יוצג בתחילת אפריל בקונגרס הארכיאולוגי ה-48 המאורגן ע"י רשות העתיקות, החברה לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה, והאגודה הארכיאולוגית הישראלית.
לדברי ד"ר יעל עבאדי-רייס, שניהלה את החפירה עם ד"ר דניאל וורגה מרשות העתיקות, "זהו ממצא יחידאי בעולם. גובהו של הקרס הקדום 6.5 ס"מ ורוחבו 4 ס"מ, ומעניין שהגודל והמרווח שלו מתאימים לדיג כרישים בגודל 3-2 מ', או לדגי טונה גדולים. אמנם, בעבר התגלו קרסי דיג קדומים יותר, אך הם עשויים מעצם, וקטנים בהרבה מהקרס הזה. השימוש בנחושת הוא חידוש של התקופה הכלקוליתית, ומרתק לגלות, לראשונה, שהחידוש הטכנולוגי הגיע גם לייצור קרס עבור הדייגים הקדומים של חוף הים התיכו".
בתקופה הכלקוליתית פעלו כאן כפרים גדולים, שכלכלתם הסתמכה על ענפי חקלאות המקובלים עד ימינו: רעיית צאן ובקר, גידול חיטה, שעורה וקטניות, וכן גידול עצי פרי. "על מנהגי האכילה והצייד של אנשים שחיו כאן במרחב לפני 6,000 שנה אפשר ללמוד גם משאריות של עצמות בעלי חיים שמתגלות בבורות אשפה הקדומה, גרעיני דגנים מפוחמים שנחשפים בתנורים, וגם כלי ציד ואוכל - להבי מגל מצור ומגוון רחב של כלי חרס לאגירת מזון, לבישול שלו, ולשימור שלו, שנעשה בתהליך של התססה והמלחה. "קרס הדיג הנדיר מספר לי את סיפורם של הדייגים מהכפר, שיצאו בסירות לים הפתוח והשליכו את הפיתוח החדש – קרס נחושת, למים, בתקווה להוסיף כרישים חופיים לתפריט", אומרת ד"ר עבאדי-רייס.
המחקר על קרס הנחושת הייחודי נמשך, בהובלה של ד"ר יותם אשר מרשות העתיקות ומגדה בתיאשווילי, ועוד צפויות תגליות על הפריט המרתק. לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, "הטכנולוגיות המתקדמות העומדות היום לרשות החוקרים שלנו פותחות עולם שלם של אפשרויות ושאלות שבעבר לא ניתן היה לקבל עליהן תשובה. ממש כמו קרס הדייג, כל תקופה – והחידושים פורצי הדרך שלה".