כבר חודשים ארוכים שמכל אזור הגליל נוסעות מדי יום עשרות משאיות עם פסולת לכיוון הכנרת. היעד הסופי שלהן נמצא במרחק קצר מהמים, שם הוקמה בשנה האחרונה "תחנת הטיפול בפסולת גן אפרת". בסמוך לחופים הפראיים ולמעיינות הנובעים עומד לו אתר למיון זבל, שלפי החשד גורם לזיהום בקרקע. "לא ראיתי דבר כזה בעבר. זה לא יהיה ולא יקרה, לא במשמרת שלי", אומרת בלהט ד"ר סיגל בלומנפלד, מנהלת מחוז צפון במשרד להגנת הסביבה.
האתר הוקם על ידי יזם פרטי בעידוד ותמיכה של אשכול כנרת עמקים, שמאגד 15 רשויות מקומיות ואזוריות מהסביבה. כשפורסם קול קורא להקמת האתר נכתב שבכוונת האיגוד להקים אתר לטיפול בגזם עירוני ואזורי, ופעם אחר פעם נכתב בתוכנית להקמת המקום שאסור להכניס לאתר כל פסולת אחרת למעט גזם. אך בפועל – לאתר נכנסות משאיות עמוסות בזבל שבחלקן אין בכלל גזם, אלא פסולת ביתית שכוללת מזרונים, ריהוט ופסולת בניין.
"האתר הזה קולט פסולת מוצקה, פסולת בניין, הכול. מדי פעם זורקים על המשאיות איזה ענף של גזם, כדי שזה ייראה גזם. כל האתר הזה בעצם נבנה כדי לקלוט פסולת ביתית. הקימו שם אתר מטורף, לא לגזם, זה בטוח", מספר אחד הפקחים. דני גרינוולד, סמנכ"ל אסדרה רשות המים, מוסיף: "את התשתיות האלה של טיפול בפסולת צריך מלכתחילה לשים באזורים שהם פחות רגישים, עם פחות פוטנציאל זיהום".
על פי החשד, הפעילות באתר כבר גרמה לזיהום בקרקע. דיגום שנערך החודש במי נחל רקת, שגובל באתר הפסולת, גילה חיידקים קוליפורמים בחריגה של אלפי אחוזים מהתקן. בתחילת השבוע שיגר מנהל רשות המים מכתב חריף לאשכול, בו כתב שהבחירה לאפשר את הפעילות הזו במיקום כה קרוב לכינרת יוצרת איום על מקורות המים, לרבות חשש לזיהום מי הכנרת.
למרות הביקורת החריפה שמותחים גופי האכיפה, היזמים ואשכול הרשויות שהוביל את הקמת האתר ממש לא מתרגשים. "רישיון העסק היה רישיון עסק לגזם ול-50% פסולת גושית. המשרד להגנת הסביבה היו אמורים לתת לנו אישור לפסולת גושית. אנחנו מופתעים מאוד שהם לא נותנים עכשיו את האישור. אני אומר לך שהגנת הסביבה ייתנו כאן אישור לפסולת גושית. אם אני אדע שהאתר הזה פוגע בכנרת אני אסגור אותו", טען מנכ"ל האשכול דרור ללוש.
בלומנפלד מצידה לא נשארה חייבת: "זה ממש לא המקרה. כל פרשנות מטורפת כזאת היא בלתי מתקבלת על הדעת. אין לנו עוד כינרת".
מחברת תצפית ב.ר.ן מיחזור בע"מ נמסר בתגובה: "הטענות שהועלו בכתבה חסרות כל בסיס. תחנת קליטה ומיון גן אפרת הוקמה על שטח ייעודי שעל-פי התב"ע התקפה מיועד למתקנים הנדסיים, בליווי צמוד ובשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה, ופועלת בהתאם לכל ההיתרים. רישיון העסק מאפשר כניסה של גזם ועד 50% פסולת גושית, וכך פועלת התחנה.
לתחנה ישנה חשיבות סביבתית גדולה, שכן היא קולטת פסולת גזם וגרוטאות מרשויות שבעבר לא היו אוספות זרם זה של פסולת ובגינן היו שריפות רבות בישובים השונים, להן נותן האשכול מענה. בתחנה הושקעו מיליוני שקלים שעיקרם הושקע באיטום מלא של הקרקע, באופן שבו כל התשטיפים מועברים ישירות לתעלות אטומות, ואין יציאת תשטיפים ממנו, ומקפידה על סטנדרטים ונהלי עבודה מהמחמירים ביותר.
גם דו"ח ההידרולוג, שנחשב ומוביל בתחומו במדינת ישראל קובע, כי כתוצאה מהפעלת התחנה לא צפויה השפעה שלילית על נחל רקת או על הכנרת, גם בתנאי מזג אויר קיצוניים. הזיהום הקוליפורמי הנטען אופייני לשפכים ולא לפסולת מכל סוג שהוא. לצערנו, לא נערכה בדיקה של הנחל לפני מיקום התחנה ולכן לא ניתן לשייך את הנטען לתחנה".
תגובת עיריית טבריה: "העירייה פעלה לכל אורך הדרך באחריות מלאה למען איכות הסביבה, משאבי הטבע והתושבים. מיד עם הגעת התלונה למשרדי הרשות, פנתה העירייה למנהלת המחוז במשרד להגנת הסביבה וביקשה ממנה לבדוק את הטענות ולבצע פעולות אכיפה כנדרש".