ילד שמתעצבן או צורח ללא הפסקה היא תופעה נפוצה ולא פעם רבים מאיתנו מצאו את פתרון הקסם - להושיב אותו מול המסך ולפתע הוא נרגע. אך מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת JAMA Pediatrics מלמד שאם משתמשים בדרך הזו כשיטה קבועה להרגיע את הילדים, זה גם עלול להזיק להם.

חוקרים בחנו את הדרך שבה השתמשו במסכים דיגיטליים כדי להרגיע ילדים בני 3 עד 5. המחקר כלל 422 הורים ומספר זהה של ילדים ונערך עוד לפני תקופת הקורונה. מה שנמצא במחקר הוא ששימוש מוגבר במסכים כמנגנון להרגיע את הילדים התקשר לחוסר יציבות רגשית בקרבם לאורך כמה חודשים. זה התבטא בין השאר בשינוי קיצוני במצב רוח ואימפולסיביות מוגברת.

העדות לכך הייתה חזקה יותר בקרב בנים צעירים ובילדים שהראו עוד לפני כן סימנים של היפראקטיביות ואימפולסיביות. הסיבה היא שאותם מסכים מנעו מהילדים לפתח בעצמם מנגנון לוויסות הרגשות שלהם.

"הילד ידרוש יותר עם הזמן"

"להשתמש בטלפון נייד או טאבלט כדי לגרום לילד להיות נינוח נראה כמו כלי זמני שלא מזיק ונועד להוריד את המתח בבית. ואולם, עלולות להיות לכך השלכות ארוכות טווח אם מדובר ב'אסטרטגיה' קבועה שנועדה להרגיע את הילד", מסבירה רופאת הילדים ג'ני רדסקי מאוניברסיטת מישיגן. "מכשירים כאלה עלולים לפגוע בהתפתחות של היכולת העצמית של הילד לווסת את הרגשות שלו בעצמו, בפרט בילדות המוקדמת".

ילדים מול המסך (צילום: 123RF‏)
ילדים מול המסך | צילום: 123RF‏

"ההרגל של שימוש במכשירים כדי להתמודד עם התנהגות פרועה מתחזק עם הזמן, ככל שהדרישות של הילד לטכנולוגיה הולכת וגוברת. ככל שהשימוש במכשירים כאלה הולך וגובר, כך הילדים והוריהם פחות מתרגלים התמודדות עם סיטואציות קשות ללא עזרים כאלה".

במחקר הציעו דרכים אחרות להרגיע ילד – מהאזנה למוזיקה ועד קפיצה על טרמפולינה ובמקביל לגרום לילד להכיר ברגשות שלו וכך להתמודד איתם. "כל הפתרונות הללו עוזרות לילד להבין את עצמו יותר טוב – ולהרגיש בעל יכולת בהתמודדות עם רגשות שלו", הסבירה רדסקי, "צריך לחזור על זה, אבל זה עוזר לילד לפתח יכולות לווסת רגשות שנשארות לאורך החיים".