להקת כרישים נצפתה בימים האחרונים במי הים התיכון בסמוך לחדרה – כך הודיעה הבוקר (שני) רשות הטבע והגנים. עם הגעת הכרישים לאזור תחנת הכוח בחדרה, מזהירה רשות הטבע והגנים בפני הציבור מפני צלילה בסמיכות לכרישים. הם מתרכזים בתקופה זו, כמידי שנה (בחודשים נובמבר עד אפריל) באזור תחנת הכוח בחדרה.
ברשות הטבע מדגישים כי המפגש עם הכרישים אינו צפוי או נשלט וכי קיים "חשש לסכנה לצוללים חובבנים ואף מקצועיים". בתוך כך, באזור שפך המים החמים של תחנת הכוח שבו מתרכזים הכרישים קיימים זרמים חזקים ומערבולות חזקות שעלולות לסכן חיים לצד ציוד דייג רב כגון קרסים וחוטי דייג משוחררים המסכנים את הצוללים.
ברשות הטבע והגנים מזכירים כי הכריש נמצא בסכנת הכחדה והינו ערך טבע מוגן. משכך אסור לפגוע בו, להטריד אותו, להאכיל אותו וכדומה וכל העושה כך עובר על החוק ומסתכן בענישה פלילית. האזור אסור לרחצה. תחנת הסברה תופעל כדי להנגיש את המידע בנושא כרישים לציבור. התחנה תהיה פתוחה בימי שבת בהתאם למזג האוויר. מועדים יפורסמו באתר רשות הטבע והגנים.
הנחיות בסיסיות לתצפית הכרישים: אין לפגוע בכרישים או להטרידם, אין להשליך מזון לכרישים, שכן הזנה זו משבשת את אורח חייהם הטבעי ועשויה ליצור אצלם קשר בין בני אדם למזון. כמו כן, אין לגעת בכרישים או לרדוף אחריהם במים, מאחר וכמו כל חיית בר גם התנהגות הכרישים עשויה להיות בלתי צפויה.
מי הם התיירים המימיים?
להקת הכרישים המגיעה לחופי ישראל מונה כמה עשרות כרישים. הם משתייכים לשני מינים: עפרורי וסנפירתן. ניתן להבחין בהם בקלות בזכות סנפירי הגב הבולטים שלהם. אורכו של הכריש העפרורי הוא עד ארבעה מטרים, משקלו כ-350 ק"ג וסנפירי הגב שלו מעוגלים במקצת. כריש הסנפירתן קטן יותר מחברו. אורכו כ-2.5 מטר ומשקלו כ-100 ק"ג. שני המינים נמצאים בסכנת הכחדה.
"כרישים בים התיכון סובלים מדלדול רב בגודל אוכלוסיותיהם בגלל דיג יתר ופגיעה לא מכוונת מדיג", הסביר מנהל היחידה הימית ברשות הטבע והגנים, יגאל בן ארי. "לעיתים כרישים שנדגים לא בכוונה נזרקים חזרה לים גוססים או מתים. בישראל, כרישים הם ערך טבע מוגן וחשיבותם רבה בשמירה על מערכות אקולוגיות ימיות. היות והם טורפים, הם מדללים את מספר בעלי החיים החלשים והאיטיים במערכת, ובכך מחזקים מינים אחרים ואת הסביבה הימית כולה".