רבים סובלים מנדודי שינה ולא מצליחים להירדם בקלות או לישון ברצף. בעיות שינה לא רק גורמות למי שסובל מהן להיות עייף יותר למחרת, אלא גם משפיעות על בריאותינו לטווח ארוך ועל איכות החיים.יש אין-ספור עצות שניתנות למי שלא מצליח להירדם – ממקלחת חמה לפני השינה, או לעזוב את הנייד כמה שעות לפני שנכנסים למיטה. ואולם, נמצא כי כי העצה היעילה ביותר שנמצאה היא להתאמן באופן קבוע.
מחקר שבחן את הספרות הידועה על איכות ואורך השינה והקשר לכושר מצא כי גם אימון שנעשה באופן חד-פעמי וגם כושר באופן קבוע, כמה פעמים בשבוע, מסייעים לישון טוב יותר. המשמעות היא שגם אימון כושר פעם בשבוע יכולה לשפר את איכות ומשך השינה שלכם.
המחקר גם הראה אילו סוגים של כושר יכולים לסייע לשפר את השינה. לדוגמה, נמצא כי כושר אירובי סייע לאנשים להירדם מהר יותר, להתעורר פחות במהלך הלילה - ולהרגיש יותר רגועים במהלך הבוקר. זה נכון לגבי כמה סוגים של כושר אירובי כמו רכיבה על אופניים, ריצה או שחייה.
במחקר נמצא כי גם רק חצי שעה של כושר גופני יכול לסייע בשיפור השינה. לעומת זאת נמצאו פחות עדויות בין הקשר לביצוע כושר אנאירובי כמו הרמת משקולות לסיוע לאיכות השינה. המסקנות של המחקר רלוונטיות לכל אדם ללא קשר לגילו או אם יש לו בעיות שינה כמו נדודי שינה או הפסקות נשימה במהלך הלילה.
ההשפעה של כושר גופני על השינה
מחזור השינה והערות של אדם נמשך בערך 24 שעות, בעקבות שעון ביולוגי פנימי. כחלק מאותו מחזור, הורמון בשם מלטונין מופרש בערב ועוזר לנו להירדם. ביצוע כושר גופני במהלך היום יכול לסייע לשחרור אותו הורמון מוקדם יותר במהלך הערב. זהו אחד ההסברים לכך שמי שמבצע כושר גופני נרדם מהר יותר.
כושר גופני אף מעלה את חום הגוף שלנו - ובסיומו הגוף חוזר חזרה לטמפרטורה הרגילה. ירידה בחום הגוף אף היא דבר שמסייע לשינה. זהו הסבר נוסף מדוע, בניגוד לאמונה הרווחת, כושר גופני בערב דווקא מסייע להשגת שינה טובה יותר.
בנוסף, אימון גופני יכול לסייע לישון טוב יותר גם בזכות ההשפעה החיובית שלו על הבריאות הנפשית שלנו, שהוכחה כקשורה לאיכות השינה. במהלך כושר גופני משתחררים בגופינו כימיקלים הידועים בשם אנדורפינים, שמשפרים את מצב הרוח. כושר באופן קבוע גם מצמצם תופעות של עצבנות ודיכאון. ההשפעה החיובית שלו על מצב הרוח והבריאות הנפשית יחד יכולה לסייע לנו לישון טוב יותר.