כולנו מכירים את התופעה הזאת: החורף מגיע לישראל ואיתו ימי גשם - שגורמים מהר מאוד להצפות בערים שונות בארץ. לעיתים, כבר לאחר יממה גשומה מצטברים משקעים ברחובות שגורמים לנזק לרכוש ואף עלולים לגבות מחיר בנפש. רבות מדברים על תכנון מערכות הניקוז העירוניות והתשתיות הלקויות, אך האם להצפות יש גם הסבר מדעי? האם ניתן לחזות זאת מראש או להיערך טוב יותר?
אביב אבישר, מנהלת יחידת המחקר וחוקרת במכון דש"א במוזיאון הטבע ע״ש שטיינהרדט שבאוניברסיטת תל אביב, מסבירה שההצפות הרבות בערי מישור החוף הן תוצאה של מי גשמים שלא חלחלו אל הקרקע והצטברו לנגר עילי - זרימת מים על פני השטח. "ברצועת החוף, שהיא האזור המאוכלס ביותר בישראל, הנגר העילי שאינו מחלחל אל הקרקע זורם אל נחלי החוף שאינם מסוגלים להעביר את הספיקות הנדרשות בזמן אירועי השיא של הגשם", הסבירה אבישר. "התוצאה היא שנחלי החוף עולים על גדותיהם ומציפים את האזורים שסביבם. נחלי החוף זורמים אל הים, וההצפות הללו הופכות לשיטפון במורד הנחל".
אחת התוצאות של משבר האקלים היא שתי תופעות הפועלות במקביל ויוצרות, בסופו של דבר, הצפות רבות באזור מישור החוף. הראשונה - התקצרות עונת החורף מובילה לכך שאותה כמות של משקעים יורדת בפחות ימי גשם. כך שבכל יממה גשומה יורדת כמות משקעים גדולה יותר, ומצטברים יותר מים על פני השטח. התופעה השנייה - עליית טמפרטורות האוויר ומי הים התיכון בעונת הקיץ. "מי הים שמתחממים - מתאדים ומצטברים כעננים מעל הים. כשהחזית האירופית הקרה נכנסת בסתיו, העננים הללו נדחפים לתוך מדף היבשת ומורידים גשמים חזקים מאוד לאורך קו החוף", הסבירה אבישר.
הצפות ושיטפונות הם גורם התמותה מספר אחת בעולם מנזקי משבר האקלים. "מעבר לזה, צפויה גם פגיעה בתעבורת סחורות, הרס של בתים, תשתיות, ובאופן כללי - שיבוש חיי היום-יום", הדגישה אבישר. בישראל מערכת התכנון משתנה ופועלת בשיתוף עם האגף לשימור הקרקע וניקוז במשרד החקלאות, במטרה להטמיע את שינויי האקלים בתכנון הבנייה ולמנוע פגיעה באזרחים. אבישר מזהירה כי לשינויים העמוקים הנדרשים ייקח זמן לחלחל, אבל יש לפעול כמה שיותר מהר: "ההשפעות של שינוי האקלים על חיינו כבר כאן".
תופעות של מזג אוויר קיצוני עלולות להופיע יותר ויותר בשנים הקרובות. "שינוי אקלים מתבטא גם בעלייה באירועי קיצון כמו כמות ומשך אירועי חום קיצוני, כמות ועוצמת שרפות, משך וחומרת הבצורות והחרפת השיטפונות וההצפות ברוב חלקי הארץ", הסבירה אבישר. "עם זאת, בגלל מיקומה של ישראל על קו המדבריות העולמי, אזורינו כבר חווה תקופות חמות ויבשות ואני מאמינה שיש לנו את הנדרש בשביל להסתגל למציאות החדשה".