אין ספור מחקרים מדעיים מתפרסמים בכל יום ברחבי העולם ורובם המכריע לא מגיע לאתרי החדשות ולרשתות החברתיות. לכן החלטנו לעשות לכם סדר ובעזרת מכון דוידסון נפרסם בכל שבוע את המחקרים והחידושים המעניינים ביותר בעולם המדע.
הציידים האקרובטים
מעיין אילון-אשכנזי
לעכבישים יש דרכים שונות ומשונות לצוד את טרפם. חלקם צדים בקבוצות, אחרים טווים רשת קורי עכביש שלוכדת את הטרף ממרחק בטוח, ויש גם כאלה שמחקים את החומרים הכימיים (פרומונים) שמפרישים בני הזוג של הטרף, כדי למשוך אותו אליהם.
מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת PNAS גילה איך העכבישים האוסטרליים Euryopis umbilicata, השוכנים על עצי אקליפטוס, צדים טרף מסוכן שגודלו פי שניים מגודלם: הנמלה הקמפונית Camponotus consobrinus. כשהנמלה מטפסת על העץ ומתקרבת לעכביש הוא מזנק מעליה, מבצע גלגלון באוויר – וכמו ספיידרמן מדביק לה חוט משי. לאחר שהדביק את הקור הוא ממשיך בדרכו ונתלה על אותו קוּר במרחק בטוח מהנמלה.
מיד אחר כך העכביש התלוי חוזר לעץ, כמו בסנפלינג, ומתחיל להסתובב סביב הנמלה כדי לקשור אותה בצורה מהודקת ולסבך אותה בקורים. כשהיא עטופה היטב הוא נושך אותה ומחדיר לגופה ארס. כל התהליך נמשך פחות משנייה. כך מצליח העכביש האקרובט לצוד את טרפו ביעילות מרבית: כ-85 אחוז מניסיונות הציד מסתיימים בהצלחה, ואלה שלא מצליחים נכשלים כי הנמלה נפלה מהעץ במהלך ההתקפה.
נמלים נחשבות טרף מסוכן כי הן יכולות לפגוע בטורפים שלהן ואף להרוג אותם, כך שרק פחות מחצי אחוז ממיני העכבישים בעולם ניזונים מהן. המחקר החדש הראה עכביש שלא רק ניזון מנמלים, אלא אף פיתח שיטת ציד הכוללת פעלולים אקרובטיים מהירים, שמאפשרים לו להתמחות בציד מין נמלים שגדול ממנו בהרבה.
כלבים מרגישים כשאתם לחוצים
סהר צדקה
בעלי הכלבים רבים בטוחים שהכלב שלהם יכול לחוש את מצבם הנפשי. ממצאיו של מחקר חדש תומכים בתחושתם. מחקר שנערך בבריטניה מצא שכלבים יכולים להבחין בין ריח של אדם במצב מנוחה, לריחו אחרי שהיה במצב מלחיץ או קשה.
כדי לדמות מצב מלחיץ, 36 נבדקים פתרו בעיות מתמטיות בראשם בלבד. לאחר מכן הם מילאו שאלון שבו ציינו כמה היו לחוצים. החוקרים מדדו את לחץ הדם ואת מהירות הדופק של הנבדקים ודגמו את ריחות הפה והזיעה שלהם לפני המבחן ואחריו. את דגימות הריח של הנבדקים שהשאלון והמדדים הגופניים הראו שהם היו לחוצים, הציגו לאחר מכן לכלבים.
ארבעה כלבים, שאומנו להבחין בין ריחות גוף במצבים שונים, הצליחו להבחין בין שני סוגי הריחות ב-93 אחוזם מהמקרים. אם כך, ריח הגוף משתנה בעיתות לחץ וכלבים יכולים לחוש בשינוי הזה. הממצאים הללו יכולים לעזור באימון כלבים המסייעים לאנשים המתמודדים עם חרדה והפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD, או הַלֶּמֶת), כך שריח יהפוך לאמצעי נוסף שבעזרתו הכלב יוכל לזהות שינויים במצב בעליו.
סגנונות הורות לכלבים
ד"ר יונת אשחר
האופי וההתנהגות של כלבים תלויים מאוד ביחס של הבעלים אליהם: אם הם מענישים אותם, אם הם קשובים לצורכיהם, כמה תשומת לב הם מעניקים. כעת גילו חוקרים שהיחס לכלבים משפיע עליהם בצורה דומה לזו שסגנון ההורות שלנו משפיע על ילדינו.
בפסיכולוגיה מוכרים 3 סגנונות הורות עיקריים: הורים סמכותניים שמים גבולות ברורים לילדיהם ומראים היענות נמוכה לצרכים שלהם; הורים מתירניים נענים לילדיהם, ולא מבהירים מה הציפיות מהם; והורים סמכותיים מציבים לילדים גבולות אך גם קשובים ותומכים. מחקרים הראו שילדים להורים סמכותיים נוטים להיות בעלי ביטחון עצמי רב יותר וליצור קשרים חברתיים בקלות.
במחקר, החוקרים נתנו ל-48 בעלי כלבים שאלון שבדק את "סגנון ההורות" שלהם ביחס לכלב. הם חילקו את הנבדקים ל"הורים" סמכותניים, מתירניים או סמכותיים והעבירו את הכלבים סדרת מבחנים. הכלבים שבעליהם היו "הורים" סמכותיים הראו ביטחון רב יותר, היו חברותיים יותר, ואף הפגינו יכולת גבוהה יותר לפתרון בעיות מאשר כלבים אחרים – ממש כמו ילדים להורים כאלו.