אם למעלה מ-20% מהתפריט היומי שלכם מורכב ממזונות מעובדים - אתם בסיכון גבוה לירידה ביכולת הקוגנטיבית ואף לדמנציה, כך קובע מחקר חדש. אוכל מעובד כולל בין השאר נקניקיות, המבורגר, צ'יפס, פיצה קפואה, שתייה מתוקה, עוגיות, עוגות, ממתקים, דונאטס וגלידה. במחקר מדובר על כחמישית מהתזונה היומית -כ-400 קלוריות מתוך תזונה ממוצעת של כ-2,000 קלוריות ביום - לשם המחשה, במנה ממוצעת של המבורגר וצ'יפס קטן יש כ-530 קלוריות.
על פי המחקר החדש שפורסם השבוע בכתב העת JAMA Neurology, החלק במוח שנפגע בעיקר מהמזון המעובד הוא זה שאחראי על התפקוד בפועל – היכולת לעבד מידע ולקבל החלטות. למעשה, בקרב הגברים והנשים שאכלו את המזון המעובד והשתתפו במחקר הייתה ירידה מהירה יותר בשיעור של 28% ביכולת הקוגניטיבית - ו-25% ירידה מהירה יותר בתפקוד של המוח בפועל, בהשוואה לאלו שאכלו פחות מזון מעובד.
שילוב עם אוכל בריא יקטין את הסיכון
הפגיעה היא לא רק ביכולת הקוגניטיבת - צריכת מזון מעובד מגדילה את הסיכון להשמנת יתר, בעיות לב, סכרת סרטן וקיצור אורך החיים. "מזון מעובד הוא באופן כללי רע מאוד עבור כל חלק בגוף שלנו", מסביר ד"ר דוד כץ, מומחה ברפואה מונעת ובתזונה.
המחקר כלל 10,000 משתתפים בברזיל שעקבו אחריהם במשך עשור. מחצית מהמשתתפים היו נשים ורובם היו בממוצע בני 51. "בברזיל כרבע או שליש מהתזונה מורכבת מאוכל מעובד – כמו המבורגר, שוקולד ולחם לבן - מה שלא שונה כל כך ממדינות מערביות רבות", הסבירה ד"ר קלאודיה סומאטו מאוניברסיטת סאו-פאולו.
במחקר נמצא גם דבר חשוב נוסף, אם התזונה של המשתתפים הכילה באופן משמעותי, מלבד המזון המעובד, גם אוכל בריא ואיכותי - כמו פירות וירקות, חיטה מלאה ומקורות שונים של חלבון – הדבר הוריד משמעותית את הנזק של המזון המעובד למוח.