במחקר חדש שפורסם בימים האחרונים בכתב העת היוקרתי התרופה The Lancet נמצא שהתרופה "אנהרטו" הצליחה להפחית את התמותה של חולות סרטן שד גרורתיות מסוג HER2 ב-36% ולעכב את התקדמות המחלה בכמעט 29 חודשים. התרופה מיועדת לחולות בסרטן שד גרורתי בשלב מחלה מתקדם ביותר שאין עבורן שום טיפול אחר.
במחקר השתתפו כ-524 חולות בסרטן שד גרורתי עם ביטוי ייתר של חלבון שנקרא HER2 (סרטן שד שמאפיין כ-20% מכלל החולות). קבוצה אחת של החולות קיבלה את התרופה "אנהרטו" וקבוצה שנייה קיבלה את התרופה "קדסילה" – הטיפול המקובל כיום. על פי הממצאים, 77.4% מהמטופלות שקיבלו את התרופה היו בחיים לאחר שנתיים, בהשוואה ל-69.9% מהמטופלות שקיבלו "קדסיילה". לאחר שלוש שנים של מעקב, 69.3% מהחולות שקיבלו "אנהרטו" היו עדיין בחיים לעומת 55.4% מאלו שקיבלו "קדסיילה" – מדובר בנתון חסר תקדים מכיוון שמדובר בחולות גרורתיות בשלב מתקדם ולאור העובדה שהטיפול הושווה אל מול הטיפול המקובל כיום.
בנוסף, על פי הממצאים, התרופה גם הצליחה לעכב באופן משמעותי את התקדמות המחלה. בקרב החולות שקיבלו "אנהרטו" המחלה נעצרה ל-28.8 חודשים לעומת 6.8 חודשים בלבד בקרב חולות שקיבלו קדסיילה.
עוד עולה מהמחקר שנשים רבות מגיבות לטיפול. על פי הממצאים שהוצגו בכנס סרטן השד הגדול בעולם בסן אנטוניו שארצות הברית, יותר משלושה רבעים (78.5%) מהמטופלות הגיבו ל"אנהרטו", בהשוואה לשיעור תגובה של 35% בלבד עם קדסיילה. בקרב אחת מכל חמש מטופלות (21.1%) נרשמה תגובה מלאה ולא נמצאה שום עדות להימצאות הסרטן בגופה.
טיפול כמו "טיל מונחה מטרה"
איך עובד הטיפול? התרופה מכילה נוגדן שאליו הוצמדה כימותרפיה שיכולה להגיע באופן מדויק לתאים הסרטניים ולפגוע בהם עם פחות תופעות לוואי לתאים האחרים. הטיפול פועל ממש כמו "טיל מונחה מטרה" והוא מאפשר לצמצם את תופעות הלוואי שקיימות בטיפול הכימותרפי לבדו. קיימת חשיבות גדולה לא רק ליעילות הקלינית של הטיפול בתרופה, אלא גם בשמירה על איכות חייהן של המטופלות. למעשה, קבוצת הטיפול הזו הוכיחה שיפור בהישרדות תוחלת החיים של החולות יחד עם רעילות נמוכה יחסית.
"המטרות העיקריות של טיפול בסרטן שד בשלב מתקדם הן לשלוט במחלה ולשפר את ההישרדות, ולכן חיוני להמשיך ולפתח טיפולים במיוחד עבור חולות גרורתיות" אמרה פרופ' שרה הורביץ' אונקולוגית מבית הספר לרפואה מאוניברסיטת קליפורניה ב"לוס אנג'לס" שעמדה בראש המחקר. "המחקר שלנו הוכיח שעבור מטופלות עם סרטן שד חיובי ל-HER2 שהמחלה שלהן התקדמה לאחר שקיבלו טיפולים קודמים, יש שיפור משמעותי בהישרדות בקרב אלו שקיבלו אנהרטו לעומת קדסיילה – מה שהופך את התרופה לסטנדרט הטיפול החדש".
בישראל הטיפול "אנהרטו" נמצא בסל התרופות עבור חולות בשלב גרורתי של המחלה שאובחנו בשלב מוקדם ומחלתן התקדמה, אך לא כלול בסל של חולות שהתגלו לראשונה רק בשלב המתקדם. על מנת שגם קבוצת החולות האלו יהיו זכאיות לקבל את התרופה מצבן הרפואי צריך להידרדר משמעותית אך למרבה הצער כ-20% מהן לא ישרדו. מנהל המזון והתרופות אישר את התרופה גם לחולים עם סרטן ריאה וגם לחולים עם סרטן המעי הגס.
סרטן שד היא מחלת הסרטן הממארת השכיחה ביותר בקרב נשים בעולם. כשהמחלה מתגלה בשלב מוקדם, שיעורי הריפוי גבוהים, אך בסרטן שד גרורתי הסיטואציה הופכת למורכבת יותר ושיעורי הריפוי נמוכים באופן משמעותי. מעל לאלף נשים בישראל נפטרות מדי שנה מהמחלה ורק 27% מהנשים עם סרטן שד גרורתי שורדות יותר מחמש שנים. אחת מארבע נשים המאובחנות כחולות סרטן שד סובלות מגידול שבו יש ביטוי יתר לחלבון HER 2.