ליקוי חמה חלקי ייראה בישראל ביום שלישי בצהריים. בשיאו, שייראה בשעה 14:00 בצפון מרכז רוסיה, יכסה הירח 86% מקוטר השמש. בישראל הליקוי יהיה קטן מזה, ושיאו בשעה 14:11 במרכז הארץ. כ-47% יכוסו בליקוי שייראה בצפון הארץ, כ-44% במרכז וכ-41% בדרום. בישראל הליקוי יחל בשעה 12:58 ויסתיים בשעה 15:21. "ייתכנו סטיות של כמה דקות מהזמן בישראל בהתאם למיקום הצופה - כאשר הליקוי ייראה כמה דקות קודם לכן בצפון לפני דרום הארץ", מסביר ד"ר יגאל פתאל, חבר האיגוד האסטרונומי הבינלאומי. "כיוון ששיא הליקוי ייראה צפונית לישראל, ככל שנצפין, חלק הקוטר המכוסה בירח יגדל".

עוד מציין ד"ר פתאל כי יש להבדיל בין גודל הליקוי, כלומר החלק מקוטר השמש המכוסה בירח, לבין סך שטח פני השמש שיוסתר על ידי הירח. בשיא הליקוי בישראל, בשעה 14:11, רק כשליש משטח פני השמש יהיו מכוסים בירח. "כדי שיתרחש ליקוי חמה, צריכים להתקיים שני תנאים - הירח במולד והירח יהיה בין כדור הארץ לשמש. לכן, ליקוי חמה יחול תמיד סמוך מאוד לתחילת החודש העברי, כאשר הירח מצוי במולד", מסביר פתאל.

ליקוי חמה טבעתי (צילום: ויקיפדיה)
ליקוי חמה טבעתי | צילום: ויקיפדיה

מדוע אם כן אין ליקוי חמה מתרחש מדי חודש? ד"ר פתאל מסביר כי מסלול הקפת הירח סביב כדור הארץ נטוי בזווית של כ-5 מעלות ביחס למישור הסיבוב של כדור הארץ סביב השמש. לכן במרבית חודשי השנה, הירח המצוי במולד יהיה מעל או מתחת לקו המחבר את השמש וכדור הארץ. "לכן, אין ליקוי חמה מדי חודש בעת המולד. בליקוי הנוכחי, הירח מעט מרוחק מהקו הזה, אולם כיוון שהירח, השמש וכדור הארץ הם גופים שאינם נקודתיים, הירח עדיין מצליח להטיל חלק מהצל על חלקו הצפוני של כדור הארץ. כיוון שחלק מהצל שמטיל הירח חולף מעל כדור הארץ, אנו נראה ליקוי חלקי".

ד"ר פתאל מציין כי ייתכן שעננות תפריע לצפייה בליקוי. ליקוי החמה הבא שייראה מישראל יהיה רק ב-2 באוגוסט 2027, והוא יהיה הליקוי הטוב ביותר בעשרות שנים הקרובות, כאשר בישראל שיעורו יגיע לכ-90% ושיאו, שיהיה ליקוי חמה מלא, ייראה בשלמותו באסוואן שבמצרים.

חשוב: כך צופים בליקוי חמה
אין לצפות בשמש ללא אמצעי עזר שנועדו במיוחד לצפייה בשמש, בשל סכנת עיוורון. "שימוש במשקפי שמש, זכוכית מפויחת, תשלילים ובכל תכשיר שלא נועד לצפייה בשמש - עלולים לגרום לפגיעה בעין", מבהיר פתאל. "יש כמובן מסננים מיוחדים לצפייה בשמש, כמו טלסקופים מיוחדים. גם מי שאין ברשותם את העזרים האלה, עדיין יכולים לצפות בליקוי בבטחה".

 

 

"הרעיון הוא להעביר את אור השמש הלוקה מבעד לחריר צר מאוד", מסבחר ד"ר פתאל. "דרך מעניינת אחת היא לעמוד מתחת לעץ עם הרבה עלים, אז תיראנה הרבה דמויות של השמש הלוקה על הצל מתחת לעץ. כמו כן, אפשר לבנות מכשיר פשוט לצפייה בליקוי חמה לפי אותו עיקרון - על ידי ניקוב חור במרכז קופסת שימורים או קרטון והעברת אור השמש דרכה אל הרצפה. החריר והמרווחים בין העלים משמשים מעין מצלמה פרימיטיבית (קמרה אובסקורה). כך או כך - אין לצפות בשמש ללא אמצעי עזר שנועדו במיוחד לצפייה בליקוי, בשל סכנת עיוורון!".