במשך יותר משנתיים חיינו בארץ ובעולם תחת צילן של הגבלות הקורונה. הריחוק החברתי וההקפדה על עטיית מסכה העניקו לנו הגנה גם משפעות ומזיהומים נשימתיים אחרים. בסתיו הזה כבר אין ממש מסכות באופק - וריחוק חברתי הוא נחלת העבר, על פי רוב. לכן, החורף הזה צפוי להיות שונה.

כשנקיטת אמצעי זהירות היא עניין של יוזמה אישית, נראה שצפויה עלייה במקרי הקורונה ברחבי העולם, עלייה שאף תתנגש בעונת שפעת מתחדשת, עד לכדי מה שקוראים לו רבים - "טווינדמיה" - או אפילו ל"טריפלדמיה", עם פתוגן שלישי, נגיף נשימתי סיניציאלי או R.S.V..

בארה"ב מקרי השפעת החלו לעלות מוקדם מהרגיל, וצפויים להמריא במהלך השבועות הקרובים. ילדים שנדבקו ב-R.S.V. (וירוס שיש לו תסמינים דומים לשפעת ולקורונה), ובנגיפים של דרכי הנשימה מעמיסים כבר עכשיו על בתי החולים במספר מדינות. "אנחנו רואים שהכול חוזר ומתנקם בנו במובן מסוים", אמרה ד"ר אלפנה וואגמר, מומחית למחלות זיהומיות במרכז הסרטן פרד האצ'ינסון ורופאה בבית החולים לילדים בסיאטל.

רוב המקרים של קורונה, שפעת ו-R.S.V. צפויים להיות קלים, אבל יחד הם עלולים להביא עשרות מיליונים ברחבי העולם לחלות, מה שאומר הצפה אפשרית של שירותי הבריאות במהלך החורף.

"מצד אחד יש את החסינות הנחלשת של הקורונה, מהצד השני את השפעת השפעת שמגיעה, ו-R.S.V.", אמר אנדרו ריד, מיקרוביולוג אבולוציוני באוניברסיטת פן סטייט. "אנחנו כאן בטריטוריה לא ידועה". עדיין, החיסונים לקורונה ולשפעת מציעים את ההגנה הטובה ביותר מפני מחלות קשות ומוות, אמרו מומחים; על אף שלא בהכרח מונעים את ההדבקה עצמה. 

גל נוסף של קורונה?

בגלגולו הנוכחי, וירוס הקורונה אמנם לא מורגש מאוד בחיי הישראלים למרבה השמחה, אך במבט על עולמי - הוא עדיין כאן. סין מתמודדת עם ההתפרצות הגדולה ביותר שנראתה במדינה בחודש האחרון.

באירופה יותר מ-1.5 מיליון מאומתים דווחו במהלך השבוע שהסתיים ב-2 באוקטובר, כ-8% יותר מהשבוע הקודם, על פי דו"ח המצב העולמי של ארגון הבריאות העולמי (WHO), שפורסם ב-5 באוקטובר. יותר מ-400 אלף מאותן אבחנות הגיעו מגרמניה, וכמעט 265 אלף הגיעו מצרפת. כמה מדינות אירופיות, כולל צרפת, גרמניה ובריטניה, חוות עלייה באשפוזים ובמקרי המוות, מה שמביא מומחים לדאוג באשר למגמה הגלובלית.

בדיקות קורונה בסין (צילום: Xinhua News Agency, Getty images)
סין מתמודדת עם ההתפרצות הגדולה ביותר שנראתה במדינה בחודש האחרון | צילום: Xinhua News Agency, Getty images

בארה"ב קצב השיפור במקרי ההדבקה והאשפוזים האט בשבועות האחרונים. שיעור ההדבקה הנוכחי מצביע שמגמת השיפור צפויה להפסיק לגמרי בקרוב. בדומה לנתון הגלובלי, נמדדה צניחה של 12% במאומתים בשבועיים האחרונים בארה"ב - וישנה מגמת ירידה כוללת. אבל, שיעור המאושפזים נותר ללא שיפור, ובמדינות מסוימות הוא אפילו במגמת עלייה. מקרי הקורונה עדיין נמוכים, אך בחלקים מסוימים במדינה מתחילים גם הם לעלות.

חלק מהווריאנטים של נגיף הקורונה שתופסים תאוצה לאחרונה הם בעלי יכולות התחמקות מהחסינות שפיתחו הנדבקים, וגם מתרופות בהן משתמשים כדי להגן על מדוכאי חיסון. כך, אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת "נשארים בסיכון גם למרות שהם מקבלים את כל המינונים המומלצים של החיסון, ואפילו יותר מכך", אמר ד"ר וואגמאר.

מומחי בריאות הציבור מודאגים במיוחד מקבוצת וריאנטים של אומיקרון, שנראה כי חומקים מהחסינות, מהחיסונים, ואפילו מהעלייה בנוגדנים שחלה מיד אחרי הדבקרה שקרתה לאחרונה.

חיסוני הבוסטר העדכניים ביותר מתוצרת פייזר ומודרנה תוכננו עבור הזנים שהיו בולטים בקיץ הזה אך לא עבור הזנים החדשות המדוברות. הם עדיין מעלים את רמות הנוגדנים באופן כללי, ויעילים במניעת תסמינים חמורים וקיצור את משך המחלה, מזכירה אוברי גורדון, אפידמיולוגית מאוניברסיטת מישיגן.

עד כה, וריאנט BA.5 היה זה שהצליח לחמוק ממערכת החיסון ביעילות הרבה ביותר, אך הוא מוחלף במהירות באחרים, כולל שניים המראים יכולת גדולה עוד יותר לעקוף חסינות. אחד מהם, המכונה BQ.1.1, הוא המועמד המוביל ליצירת גל קורונה חורפי - והוא מבין האחראיים לעלייה בהדבקות באירופה.

באסיה המצב לא שונה במהותו. שילוב של שני תת-וריאנטים של אומיקרון, הנקראים XBB הניע גל של מקרים בסינגפור, שהיא בין המדינות המחוסנות ביותר בעולם. תת-הווריאנט הקרוי XBB.1 הגיע ממש לאחרונה לארה"ב. וריאנט נוסף, שנקרא BA.2.75.2, גם הוא חומק ביעילות ממערכת החיסון וגורם למחלה חמורה יחסית, אך הוא אחראי עד כה לפחות מ-2 אחוזים מההדבקות בארה"ב.

נראה שרוב הזנים האחרים לא גורמים לתסמינים חמורים יותר מאשר גרסאות קודמות של הנגיף, אך סביר להניח שהמגמה של יכולות התחמקות הווריאנטים תימשך, כך מציינים מומחים. "עכשיו דברים השתנו עם מידת החסינות העצומה שיש לאנשים נגד זנים קודמים", אמר קורנליוס רומר, ביולוג חישובי בקבוצתו של ריצ'רד נהר באוניברסיטת באזל.

עונה של שפעת קשה? כבר עכשיו יש סימנים

עונת השפעת בחצי הכדור הדרומי, בדרך כלל בין מאי לאוקטובר, מנבאת במידה רבה את החורפים בחצי הכדור הצפוני. השנה החלה השפעת שבועות מוקדם מהרגיל באוסטרליה ובניו זילנד, ומספר המקרים והאשפוזים היה גבוה משמעותית.

אישה חולה, אילוסטרציה (צילום: 123rf)
השנה החלה השפעת שבועות מוקדם מהרגיל באוסטרליה ובניו זילנד | צילום: 123rf

ד"ר גורדון עוקב אחר שיעורי השפעת בקרב ילדים בניקרגואה, שבה יש עונת שפעת אחת ביוני ויולי, ואחת גדולה יותר בסוף הסתיו. יותר מ-90 אחוז מהאוכלוסיה נחשבו מחוסנים במלואם נגד קורונה עד ינואר 2022, ואנשים רבים זכו גם לחסינות מפני זיהום אחד או יותר.

בכל זאת, המדינה ראתה שיעורים גבוהים של קורונה ושפעת במחצית הראשונה של השנה. שיעורי השפעת בקרב ילדים היו גבוהים יותר מאשר במגיפת השפעת של 2009 במדינה, והילדים היו חולים יותר בממוצע מאשר בשנים קודמות. "ראינו הרבה אשפוזים", אמר ד"ר גורדון. "ברוב הזמן השפעת לא גורמת למחלה קשה, אבל לפעמים זה יכול לקרות", אומר ד"ר גורדון, "יש לנו חיסון יעיל נגד שפעת, אז אני מעודד אנשים ללכת להתחסן".