אם תשאלו את המתנדבים של עמותת "אתגרים" מה הם מרוויחים מליווי של צעירים עם מוגבלויות בפעילויות ספורטיביות הם יספרו לכם על תחושת השליחות שבהתנדבות. אבל מעבר להעלאת מצב הרוח ותחושת המשמעות החשובה מתברר שעשיית מעשים טובים לאחרים עוזרת לנו להרגיש טוב יותר גם גופנית.
"כשאנחנו עוזרים לאחרים קורה לנו רק טוב", מסביר פרופ' יורם יובל מהפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית. "במקום מערכת 'הילחם או ברח' שזאת המערכת במוח שלנו שאחראית להכין אותנו למלחמה, אנחנו מפעילים מערכת אחרת שנקראת 'טפל והתחבר', והמערכת הזאת עושה לנו טוב לפיזיולוגיה ומאריכה את ימינו".
בנוסף ליתרונות בטווח הארוך, להתנדבות ולעזרה לזולת יש גם אפקט בריאותי מיידי. מחקר של אוניברסיטה ביוטה קבע כי טוב לב תורם לתחושת השייכות והקהילתיות ובכך מאריך את חיינו. מחקר אמריקני אחר מצא כי תרומת כסף לאחרים מפחיתה את לחץ הדם ואף משפרת את בריאות הלב. ומחקר שנעשה באוניברסיטה בבייג'ינג הראה כי פעילויות של התנדבות ונתינה תורמות להפחתת כאב.
"זה מחזק לנו את המערכת החיסונית, זה הופך אותנו לבריאים והיום זה לא איזה דבר איזוטרי, זה היום מה שהמיינסטרים של המדע חושב. שלעשות טובות לאחרים זה הדבר הכי טוב שאנחנו יכולים לעשות בשביל עצמנו", מספר פרופ' יובל, ופרופ' אנטולי קריינין, פסיכיאטר וחבר צוות בקרת אשפוזים בכללית, מוסיף: "באמת יש קשר בין אווירה חיובית, בין פרגון לבין התפקוד של הגוף והפוך - אם הגוף במצב טוב גם הכול מסביב מגיב בצורה חיובית".