טובעים בזבל: דוח הפסולת הימית מציג תמונה מדאיגה של עלייה בכמויות הזבל במים ובקרקעית הים, ש-90 אחוזים ממנו נגרמת מהשלכה של פלסטיק. כמויות הענק של הפסולת שנשארות בחופי הים ברחבי הארץ נשטפות אל הים, מצטברות על הקרקעית ופוגעות בבעלי החיים. ד"ר דרור צוריאל מהמשרד להגנת הסביבה, שערך את הדוח, הדגיש: "הזבל יישאר שם לנצח - ואנחנו נשלם את המחיר הכספי, הסביבתי והבריאותי".
זבל רב נשאר לאורך חופי הים של ישראל - מכיסאות פלסטיק, מכונות כביסה ועד מכוניות. "לא צריך להתאמץ כדי לראות את כמויות הפסולת", אמר ד"ר צוריאל. מחוף הים, הוא הסביר, הדרך של הזבל לתוך המים היא קצרה מאוד. "יש הרבה סוגים של פסולת שאנחנו מוצאים בים, שיישארו שם לנצח וימשיכו לפלוט רעלים", הוסיף. בהמשך, לדבריו, הפסולת תפגע גם בבעלי החיים במים.
עיקר הפסולת בים התיכון מתרכזת בעומק שבין 200 ל-500 מטרים בתוך המים, ופוגעת בעיקר בדגים שחיים שם. עם זאת, הדגים הם לא הניזוקים היחידים מהתופעה. ד"ר רותי יהל, אקולוגית ימית, הסבירה: "בעלי חיים רבים אוכלים את המיקרו-פלסטיק שמצטבר במים במקום את האוכל שהם אמורים לאכול כדי לגדול ולהתרבות". הפלסטיק שנאכל על ידי הדגים, היא הדגישה, מגיע בסופו של דבר גם אל בני האדם.
בעבר ישראל התחייבה באמנה בין-לאומית לפעול להפחתת הפסולת הימית באזור ולנקוט שורה ארוכה של פעולות כדי למזער את התופעה. בשלב זה, נראה שנדרשת עבודה רבה מאוד – ומה שכבר בים יישאר שם לנצח.