במחקר של בית החולים מאיר בכפר סבא שפרסמנו אמש (רביעי) במהדורה המרכזית עולה כי תינוקות שניזונים מהנקה בלבד בחודשים הראשונים לחייהם נמצאים בסיכון מוגבר לפתח אלרגיה למוצרי חלב. עם זאת, במחקר עולה ששילוב של בקבוק עם תרכובת מזון עשוי לפתח בגופם חסינות לאלרגיה.
המחקר, שפורסם לפני כמה ימים בכתב עת מדעי, עקב אחרי 2,252 תינוקות: חלקם ניזונו מהנקה בלבד; חלקם משילוב של הנקה ומזון תינוקות כמו נוטרילון, מטרנה או סימילאק; והיתר ממזון לתינוקות בלבד, ללא הנקה. לאחר שנה התברר שכל 18 התינוקות שפיתחו אלרגיה לחלב היו בקבוצה של הנקה בלבד. במקביל, תינוקות שקיבלו גם מזון בבקבוק או רק אותו לא פיתחו בכלל אלרגיה לחלב.
"אני חושבת שהמחקר הזה הוא בהחלט פורץ דרך, הוא בהחלט יכול לעשות מהפכה בכל מה שקשור לאלרגיה לחלב", אומרת ד"ר עירית לחובר רוט, מומחית ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה מבית החולים מאיר. "ההמלצה שלי - פעם ביום לתת בקבוק של פורמולה חלבית. הנקה תהיה המזון העיקרי, אבל בקבוק חלב לא יפגע בהנקה וביתרונותיה".
"אנחנו עדיין מאוד בעד הנקה"
ארגוני הבריאות הבין-לאומיים ממליצים כיום על הנקה בלבד בחצי השנה הראשונה, בלי מזון תינוקות בבקבוק. פרופ' טל בירון, מנהלת אגף נשים ויולדות בבית חולים מאיר טוענת שלדעתה אין לשנות את ההמלצה למרות המחקר: "אנחנו עדיין מאוד בעד הנקה. אני לא חושבת שצריך לשנות מדיניות כרגע, צריך לחכות לעוד מידע ולעוד מחקרים. זה לא מפחית מערך מחקר זה שהוא גדול ומשמעותי".
ארגון המיילדות בישראל המייצג את 1,400 המיילדות בבתי החולים הציבוריים בארץ, מיילדות הבית והקהילה, מסר בתגובה: "בעקבות פניות רבות שקיבלנו, ארגון המיילדות בישראל לצד ארגוני בריאות מובילים בעולם, ממשיך ותומך בהנקה. מיילדות הארגון לא שינו את עמדתן לגבי היתרונות הדרמטיים של הנקה בלעדית עד גיל חצי שנה לפחות. באשר לנשים שלא יכולות להניק מסיבות שונות, הפתרון הוא תרומת חלב אם שעבר בקרה או תחליפי חלב".
האיגוד הישראלי למקצועות ההנקה וליגת לה לצ'ה ישראל מסרו כי אין כל שינוי רשמי בהנחיות ההנקה של משרת הבריאות, שתואמות את המלצות ארגון הבריאות העולמי, האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים ושאר ארגוני הבריאות בעולם. "ההנחיה הגורפת עד גיל חצי שנה היא הנקה בלעדית ללא כל תוספת מזון או נוזלים", ציינו. "אנו קוראות לאימהות להמשיך להניק לפי ההנחיות הרשמיות של משרד הבריאות".
בבית החולים מאיר מציינים שהמחקר קיבל מענק מחקר מטעם המדען הראשי במשרד הבריאות במימון של מועצת החלב, מס' מענק 3-0000-13831. עוד מדגישים בבית החולים כי למדען הראשי, משרד הבריאות ומועצת החלב לא הייתה כל השפעה על תכנון המחקר, איסוף הנתונים ועיבודם.