רגע היסטורי לתעשיית המזון: מנהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) אישר השבוע לראשונה למכור בשר מתורבת. לא מדובר בבשר על בסיס ירקות או תחליפים – אלא בבשר אמיתי שיוצר מתאים של חיה במעבדה.
החברה הראשונה שקיבלה את האור הירוק היא החברה האמריקנית "UPSIDE FOODS", שמתמחה בעיקר בעוף מתורבת. אומנם היא עדיין מחכה לאישור של משרד החקלאות, אבל זה כבר ממש צעד אחד קטן שעוד נשאר לפני שהאוכל שלהם יגיע למסעדות.
The world is experiencing a food revolution and the FDA is committed to supporting innovation in the food supply. Today we are announcing that we have completed our first pre-market consultation of a human food made from cultured animal cells. https://t.co/SgBaTcb7sR pic.twitter.com/l9nQBlu9ZD
— Dr. Robert M. Califf (@DrCaliff_FDA) November 16, 2022
ישראל היא סוג של מעצמה בתחום. בכל העולם יש כ-100 חברות שמפתחות בשר מתורבת, ובהן 14 חברות כחול לבן. בשנת 2021, 36% מסך ההשקעות העולמיות בתחום היו מישראל. אחת החברות האלה היא ""Aleph farms מרחובות, אך שם עדיין מחכים לאישור של משרד הבריאות כדי להתחיל למכור את המוצרים שלהם לכלל הצרכנים.
"הפוד-טק הוא תחום שמתועדף כמשאב לאומי. אנחנו מבינים שאנחנו צריכים לדאוג לביטחון התזונתי בישראל", הסבירה ד"ר נטע לבון, מנהלת הטכנולוגיות הראשית ב-Aleph farms. לדבריה, "88% מהבשר שלנו מיובא ולכן לא רק משרד הבריאות תומך בזה – אלא גם משרדים ממשלתיים נוספים מאמינים שהדבר הזה הוא הדבר הבא".
בישראל יש גם מרכיב משמעותי בתחום – הכשרות. האם מדובר בבשר אמיתי או לא? "החלו כבר דיונים פילוסופיים אין-סופיים", מספר השף של Aleph farms, עמיר אילן. "המוצר עצמו לא היה מדבר חי אלא מתאים, יש לזה את כל הפוטנציאל להיות פרווה. אבל מה יוחלט בדיונים של נכבדים -אני לא יכול לחזות".