עד שנת 2025 נגיע לירח: סוכנות החלל האמריקנית נאס"א פרסמה את 13 האזורים האפשריים לנחיתת החללית המאוישת על הירח. במסגרת המשימה "ארטמיס 3", יוטסו לירח אסטרונאוטית אישה וכן אסטרונאוט אפרו-אמריקני ראשונים שינחתו על הירח.

כלל האזורים שנבחרו נמצאים בחלק הדרומי של הירח, זה שטרם נחקר, ונמצאים 6 דרגות רוחב ממנו. "בחירת האזורים מאפשרת לנו להתקדם צעד קדימה להחזרת בני האדם לירח בפעם הראשונה מאז אפולו", אמר מארק קיראשיץ', סגן מנהל בחטיבה לפיתוח תכנית ארטמיס מטה נאס"א שבוושינגטון. "כשנוציא לפועל את המשימה, היא לא תהיה דומה לשום משימה אחרת. האסטרונאוטים יוצאים לאזורים אפלים שלא נחקרו בעבר בידי בני האדם, ומניחים את הקרקע לשהייה עתידית ארוכת טווח".

צוות של סוכנות החלל שכולל מדענים ומהנדסים עורך דיונים כדי לבחור את אזור הנחיתה. בין היתר, השיקולים של הצוות יתמקדו ביכולת של המקום להתאים לנחיתה בטוחה וחלון השיגור של החללית. "כמה מאתרי הנחיתה שהוצעו ממוקמים בחלקים העתיקים ביותר של הירח, וכן באזורים שבהם יש צל באופן קבוע. זוהי הזדמנות ללמוד על ההיסטוריה של הירח באמצעות חומרים שלא נחקרו בעבר", אומרת שרה נובל, המדענית הראשית של משימת ארטמיס בנאס"א.

 

 על פי התכנון, הצוות שיגיע לירח יאסוף דגימות מהמקום וכן יעשה ניתוח מדעי במסגרת המשימה. המדענים של נאס"א רוצים לבחור מקום שיאפשר לאסטרונאוטים ללכת בנוחות ובבטיחות על הירח, תוך שקלול התנאים שם. בסוכנות החלל האמריקנית עדיין לא בחרו תאריך לשיגור החללית, אך כעת מכוונים שם לשנת 2025. בנאס"א מקווים כי המשימה הזו תסלול את הדרך למשימות נוספות, בין היתר כזו שתנחית בני אדם על כוכב הלכת מאדים.

 ועוד לפני השיגור לירח, נאס"א הודיעה כי תשלח לחלל אסטרונאוטית ראשונה ממוצא אינדיאני. ניקול אונאפו מאן תמריא לחלל ב-29 בספטמבר בחללית דראגון של חברת SpaceX ותצטרף למשימה Crew-5. במשימה זו ישתתף גם האסטרונאוט היפני קויצ'י וואקאטה, קוסמונאוטית רוסיה אנה קיקינה ואסטרונאוט של נאס"א ג'וש קסדה.

ניקול אונאפו מאן, האסטרונאוטית האינדיאנית הראשונה (צילום: נאס"א)
ניקול אונאפו מאן, האסטרונאוטית האינדיאנית הראשונה | צילום: נאס"א

זו תהיה הנסיעה הראשונה של אונאפו מאן לחלל - היא שירתה כטייסת במארינס האמריקני, בין היתר בעיראק ובאפגניסטן. באמתחתה גם תואר שני בהנדסת מכונות באוניברסיטת סטנפורד. בראיון שנערך איתה היא אמרה כי זה "מאוד מרגש להיות האמריקנית הילידית הראשונה בחלל. זה חשוב לקהילה שלי, כדי שילדים של אינדיאנים אחרים יראו שאפשר לפרוץ את תקרת הזכוכית".