"כמה גורמים משולבים גרמו למותם של טונות הדגים בנהר האודר שבגבול פולין-גרמניה", הסביר ביממה האחרונה דובר המשרד להגנת הסביבה הגרמני, אנדרס קובלר. הוא הדגיש כי חקירת הנושא והחיפוש בנהר עדיין לא הסתיימו, אך עד כה נמצאו כמה סיבות לאסון הסביבתי.
"נראה שמדובר בקוקטייל של כימיקלים", הסביר קובלר בשיחה עם עיתונאים בברלין, "על פי המידע שיש לנו נכון לעכשיו, אף אחד מהחומרים האלה לבדו גרם למותם של הדגים - אלא כולם ביחד. הוא הוסיף כי במים אותרה סוג של אצה שגדלה בדרך כלל במים מלוחים ומפיקה חומר שרעיל עבור דגים – וזהו גורם נוסף ששיחק תפקיד באסון".
בנוסף, תוצאות בדיקות המעבדה האחרונות הראו כי בנהר נמצאו חומרים המעידים על עליית רמת המלח - "תוצאה של 'פליטות תעשייתיות' אל המים", הסביר קובלר. לפיו, מדובר בשילוב חומרים טבעיים ולא טבעיים שגרמו לאסון הסביבתי.
"היקף הזיהום גדול מאוד"
בסוף החודש שעבר, דייגים פולנים דיווחו כי איתרו טונות של דגים מתים בנהר האודר, שעובר גם בגרמניה. למרות שבהתחלה חשבו בפולין שמדובר בחומר רעיל שאותר בשני מקומות בנהר – בדיקות שנעשו אחר כך לא הראו זכר לחומר. בעוד שהפולנים ניסו לחקור, התעלומה רק הסתבכה ודגים מתים נוספים אותרו בנהר, הפעם בצד הגרמני.
ראש ממשלת פולין, מתאוש מורבייצקי, אמר כי ייקח שנים לנתיב המים לחזור לקדמותו. "היקף הזיהום הזה גדול מאוד. כל כך גדול שלאודר עשויות לקחת שנים לחזור למצב נורמלי למדי", אמר והוסיף: "סביר להניח שכמויות אדירות של פסולת כימית הושלכו לנהר - האחראים יישאו באחריות".