במשרד האנרגיה נערכים בימים אלה לביצוע סקר אסטרטגי סביבתי לייצור ולאגירה של אנרגיה מתחדשת וקיבוע פחמן במרחב הימי של ישראל בים התיכון. זה קורה לאחר שבשנה האחרונה גיבש המשרד את הנושאים להתייחסות עליהם יושתת הסקר, ביניהם היבטים טכנו-כלכליים של ייצור ואגירת אנרגיה מתחדשת, של קיבוע פחמן בים, וכן היבטים סביבתיים, ציבוריים ותכנוניים.

"גודלו של המרחב הכלכלי של ישראל דומה לגודלה היבשתי, ואנחנו בוחנים האם וכיצד להשתמש במשאב העצום הזה לקידום יעדי האקלים של ישראל בשנת 2050, ונערכים לגיבוש מדיניות ואסטרטגיה לפיתוח בר קיימא של אנרגיות מתחדשות בים", מציין ליאור שילת, מנכ״ל משרד האנרגיה.

זיהום אוויר ואובך כבד בירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
האובך בירושלים | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

"הסקר שיבוצע יבחן את כלל השיקולים הרלבנטיים, תוך איסוף נתונים וניתוח מידע שעל בסיסו יתקבלו החלטות בנושא", הוסיף. המכרז לביצוע הסקר צפוי להתפרסם בחודש ספטמבר, ואילו הסקר עצמו צפוי להימשך כשנה. בנוסף, במשרד בוחנים פיתוח רגולציה שתאפשר הקצאת שטחים במים הכלכליים לצרכי פיתוח האנרגיה המתחדשת, האגירה וקיבוע הפחמן.

מדובר בצעד ראשוני בלבד אך כזה שהינו חיוני בדרך לביסוסם של מקורות אנרגיה מתחדשים שיהיו בשימוש ברמה הלאומית. מגוון הטכנולוגיות שקיימות כבר היום לייצור ואגירת אנרגיה, רבות מהן נולדו כאן בארץ, לא חשופות לציבור הרחב ולא מנוצלות כראוי, בין היתר בשל היעדר עידוד וצעדים רגולטוריים הנדרשים מכיוונה של הממשלה.

במקביל מתגבשת תשתית של ידע בנושא, באמצעות היחידות המקצועיות של המשרד, המדען הראשי, מינהל אוצרות טבע, אגף בכיר תכנון פיסי ואגף תכנון, מדיניות ואסטרטגיה. מדובר בידע לגבי הנעשה בתחום בארץ ובעולם ובהערכות ראשוניות של פוטנציאל ייצור אנרגיות מתחדשות במרחב הימי של ישראל בים התיכון, אשר נאסף ונבנה תוך התייעצות ושיתוף פעולה עם המכון לחקר ימים ואגמים לישראל (חיא"ל), השירות המטאורולוגי וגופי ייעוץ נוספים. "המרחב הכלכלי של ישראל בים התיכון מהווה משאב פוטנציאלי להפקת אנרגיות מתחדשות מגלים, זרמים, רוח ושמש, ולשימושים נוספים התורמים ליעדי האקלים של ישראל כגון ייצור מימן ירוק וכחול, אגירה לטווח ארוך, החלפת חום, גידול ביומסה וקיבוע פחמן דו-חמצני", מסביר שילת.

חוות טורבינות הרוח בגולן (צילום: איל שפירא)
חוות טורבינות הרוח בגולן | צילום: איל שפירא

כמו כן, מבקשים להבהיר במשרד האנרגיה כי העבודה היא חלק מתיאום בין מספר גופים ממשלתיים, ביניהם מינהל התכנון, המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים, רשות החשמל, חברת "נגה" לניהול מערכת החשמל, משרד הביטחון וגופים נוספים.

על מנת להכיר שחקנים פוטנציאלים בשוק הפרטי וחברות אקלים-טק המתעניינות אשר יש להן עניין בדבר, ועל מנת להקים אקו-סיסטם המאפשר קידום של הטכנולוגיות, תקיים יחידת המדען הראשי וובינר בנושא, שיערך ב-13.7. בחודשים הקרובים צפוי התוכנית לצאת לשיתוף ציבור על מנת לקבל משוב על שלל תחומי הסקר מצד ארגונים ציבוריים והקהילה המדעית.