שקיות מתעופפות באוויר, חיתולים משומשים, פחיות שתייה, בקבוקי פלסטיק, כוסות חד פעמיות ועוד – מי שנוסע בכביש 40, אינו יכול שלא להבחין בפסולת הרבה המושלכת בצידי הדרך בידי הנהגים. לצד האשפה, בדרך עצמה נהגים רבים עוצרים בתחנות האוטובוס בכדי לעשות את צרכיהם. התופעה הזו, בעיקר מתרחשת בסופי שבוע ובחגים.
בשנים האחרונות עלתה משמעותית הנסיעה על ציר כביש 40 דרך מצפה רמון לאילת בשטח המועצה האזורית רמת הנגב. היבט נוסף של העלייה בתנועה בכביש הוא הפסולת שמצטברת בדרך. "אי אפשר לנסוע בכביש ולא לראות אשפה מושלכת בצד ואנשים שעוצרים לעשות את צרכיהם בסמוך לתחנות האוטובוסים", סיפר מנהל אגף סביבה במועצה.
בשנים האחרונות נרשמת עליה בנסיעה בכביש 40 באופן עקבי. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עיקר התנועה על הכביש מתרחשת בימי חמישי, שכן זה עשוי להסביר את ההנחה כי בשנים האחרונות ציר מצפה רמון הפך לפופולרי בקרב הנהגים הנוסעים לאילת.
"מחפשים איפה לשים את שקיות הזבל"
"עיקר הפסולת שאנחנו פוגשים היא בתחנות האוטובוס ובצמתים ולרוב בסופי שבוע", סיפר אסף עמיחי, מנהל אגף שפ"ה וסביבה של המועצה האזורית רמת הנגב, "עלייה חדה בתופעה ניתן לראות בתקופת החגים כאשר מטיילים רבים יוצאים מהשטח עם שקיות זבל ומחפשים היכן להשאיר אותם. בכל פח באזור, גם אם הוא מלא, תישאר לידו שקית זבל נוספת או שקיות רבות. זוהמה רבה ניתן למצוא דווקא מסביב לתחנות הדלק, שם עוצרים נוסעים להתרעננות, אבל לא טורחים לקחת את השאריות שלהם לפח. צלחות כוסות ואריזות מתעופפות בנסיעה מהירה ברוח, ונאספות במרחק מהתחנות".
עמיחי סיפר על תופעה מטרידה נוספת: "כמעט לא ניתן לבצע נסיעה בכבישים אלו כיום מבלי לפגוש לפחות אדם שעוצר לעשות את צרכיו בסמוך לתחנת אוטובוס. לעיתים הדבר קורה במרחק מאות מטרים ופחות מתחנות דלק שבהן יש שירותים".
ראש המועצה האזורית רמת הנגב, ערן דורון מוסיף: "התנהגות הנהגים היא פגיעה ישירה בכל אחד ואחת מתושבי מדינת ישראל. התופעה הזאת של השלכת האשפה בצידי הכביש היא מכוערת ומרגיזה ואי אפשר לנתק אותה מאי האכיפה של המשטרה כאן. כשלא אוכפים נהגים פורעים, גם לא אוכפים התנהגות פסולה אחרת וכולנו נפגעים מכך. מאחר והצבנו מצלמות בצמתים, אנחנו מתכוונים לאכוף ככל שניתן השלכת פסולת. כמו שעם ישראל יודע לעצור לאנשים שנתקעו בצידי הדרך, אני מצפה שלא רק נהיה ערבים זה לזה אלא גם נקיים זה לזה".