"הגענו לנקודה חמורה, המצב מבהיל", כך הזהיר המפקח מטעם האו"ם של הסוכנות לאנרגיה אטומית בנוגע למצב בתחנת הכוח הגרעינית בזפרוז'יה שבאוקראינה, הנמצאת בשליטה הכוחות הרוסיים שכבשו אותה.
יו"ר הסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם רפאל גרוסי הזהיר שחלקים מתחנת הכוח הגרעינית בז'פוריז'יה הושבתו בעקבות ההתקפות האחרונות על המקום. מה שעלול לגרום לסכנת דליפה "בלתי מתקבלת על הדעת" מהמקום.
"אמנם אין סכנה מיידית לתחנת הכוח", הבהיר גרוסי, "אבל זה יכול להשתנות בכל רגע. כל פעולה צבאית שעלולה להעמיד בסיכון את בטיחות המתקן הגרעיני צריכה להיפסק מיד. הפעולות הצבאיות הללו כלפי מתקן גרעיני כל כך גדול עלולות לגרום לתוצאות חמורות מאוד".
תחנת הכוח הגרעינית בזפרוז'יה היא התחנה הגדולה ביותר בכל אירופה, והיא משתרעת על שטח נרחב בסמוך לנהר הדנייפר, סמוך לעיר האוקראינית אנרהודר שנכבשה על ידי הרוסים. המתקן הגרעיני המשיך לפעול באופן מצומצם מאז שהכוחות הרוסיים כבשו אותו בתחילת חודש מרץ, שם ממשיכים לעבוד טכנאים אוקראיניים שמפעילים את המתקן.
רוסיה ואוקראינה סירבו עד כה לפיקוח של הסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם והאשימו אחת את השנייה בהפגזת המתקן. פעולות שהסוכנות האשימה שמפרות את "הבטיחות וההגנה ההכרחיות לתחנת הכוח". האוקראינים טוענים כי הרוסים הפכו את תחנת הכוח הגרעינית הגדולה לבסיס צבאי - מיד לאחר שכבשו אותה. לטענת האוקראינים, הרוסים מבצעים משם תקיפות נגד יעדים באוקראינה, מתוך ההנחה שהאוקראינים יהססו לתקוף אותם בחזרה.
מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן האשים את מוסקבה בשימוש בתחנת הכוח הגרעינית כשריון על חייליו. שר ההגנה הבריטי הוסיף כי הפעולות של רוסיה בתחנת הכוח מזיקות להפעלתו. ראש העיר אנרהודר הסמוכה לתחנת הכוח, דמיטרו אורלוב, הוסיף: "הכוחות הרוסיים מפגיזים באש כבדה סמוך לתחנת הכוח הגרעינית, כי הם יודעים שאוקראינה לא תגיב להתקפות האלה מחשש שיזיקו לתחנת הכוח הגרעינית. מדובר באיום על ביטחון העולם".
תחנת הכוח הגרעינית זפרוז'יה, שנבנתה בין השנים 1995-1984, נמצאת בדרום מזרח אוקראינה בעיר אנרהודר, על הגדה המזרחית של נהר הדנייפר. היא נחשבת לגדולה באירופה ולתשיעית בגודלה בעולם. בתחנה פועלים 6 כורים, כל אחד מהם בהספק של כ-950 מגה-וואט - מדובר בסך הכול ב-5,700 מגה-וואט, שיכולים לספק צריכה של כ-4 מיליון בתים.
"הסיכויים להתפוצצות ולהתמוטטות גרעינית נמוכים", אמר פרופ' טוני אירווין מהאוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה. לדבריו, מדובר בכורים שבטוחים בהרבה מהכורים בצ'רנוביל ונראה כי עדיין לא נגרם להם נזק. הוא הדגיש כי יש להם מערכות מובנות להגנה מפני אש ומערכות קירור שפועלות בחירום לגיבוי.
שני הצדדים מקשיחים עמדות: "לשחרר את קרים"
תקיפה נרחבת הרעידה ביום שלישי האחרון את בסיס חיל אוויר הרוסי "סאקי" ליד נובופדוריבקה שבחצי האי קרים. הבסיס משמש את הצבא הרוסי לביצוע תקיפות רבות בעומק אוקראינה - ולמרות הכחשות נמרצות מצד רוסיה ולפיהן לא היה נזק במתקפה, תמונות לוויין חדשות שפורסמו מפריכות את טענתם והראו שלפחות שמונה מטוסי קרב רוסיים ניזוקו או נהרסו. לפי משרד הבריאות בקרים, אזרח אחד נהרג במתקפה ושמונה נוספים נפצעו.
למרות הטענות הרוסיות, בכיר בממשלת אוקראינה מעריך היום כי בהפצצה בבסיס האוויר הרוסי בחצי האי קרים השבוע נהרגו 60 בני אדם - בהם טייסים וטכנאים - ונפצעו יותר מ-100 נוספים. לדבריו, ההערכה שלו מבוססת על עדויות וידאו, ניתוח נתוני מודיעין ועוד.
הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי לא קיבל אחריות לתקיפה של הבסיס הרוסי. עם זאת, בנאומו האחרון הוא הצהיר כי "המלחמה באוקראינה החלה בחצי האי קרים וחייבת להסתיים בשחרורו". עוד הוסיף: "קרים הוא שטח אוקראיני ולעולם לא נוותר עליו".
למרות זאת, גורמים בכירים בצבא אוקראינה חשפו בפני כלי תקשורת זרים כי כוחות מיוחדים אוקראיניים הם אלה שביצעו את המתקפה הדרמטית. לטענתם, כפי שבין היתר צוטט בניו יורק טיימס, המתקפה עשויה לסמן את מכת הפתיחה של מתקפת הנגד של הצבא האוקראיני בדרום אוקראינה ובמיוחד באזור חרסון. הם הסבירו כי בסיס זה היווה את אחת מנקודות היציאה של רבות מהמתקפות הרוסיות נגד הכוחות האוקראיניים בגזרת הדרום.
ואולם, במשרד ההגנה הרוסי לא האשימו את האוקראינים וטענו שהמקור לפיצוצי הענק הוא תחמושת שהתפוצצה בבסיס. ברוסיה הבהירו שאם האוקראינים יתחילו לתקוף באופן שיטתי מטרות רוסיות בתוך חצי האי קרים, התגובה הרוסית עלולה להיות רצינית מאוד. "כל תקיפה בקרים על ידי אוקראינה תיחשב לחמורה ביותר במוסקווה", הזהיר הנשיא לשעבר דמיטרי מדבדב בחודש שעבר. הוא הוסיף ואיים כי "יום הדין יגיע" אם אוקראינה תכוון לקרים.