טלסקופ החלל הגדול והעוצמתי ביותר בעולם, ג'יימס ווב, שאפשר בין השאר לראות את התמונה העתיקה ביותר של היקום, לא מפסיק לספק תמונות מרהיבות ויוצאות דופן. אחת מהן אפשרה לראות לאחרונה גז המקיף חור שחור שנמצא מאות מיליוני שנות אור מכדור הארץ.
טלסקופ ג'יימס ווב: סיקור נרחב ב-N12
- תמונות חדשות ממעמקי החלל: איך נראים הכוכבים מחוץ למערכת השמש?
- המשמעות הדרמטית של התמונה מראשית היקום: "פריצת דרך בחקר החלל"
- הטלסקופ ג׳יימס ווב צילם את התמונה העמוקה ביותר של היקום
באמצעות ההתבוננות בטלסקופ המשוכלל ניתן היה לקבוע את הרכבו של הגז המקיף את החור השחור של הגלקסיה NGC 7319 - זו הקרובה ביותר אלינו מתוך קבוצה של 5 גלקסיות המכונה Stephan’s Quintet. היא ממוקמת 290 מיליון שנות אור מכדור הארץ.
אחת המטרות המדעיות הראשונות של המדענים בבניית הטלסקופ ג'יימס ווב, הייתה לצפות בגזים שונים בגלקסיה, שיאפשרו לנו ללמוד עוד על היקום. בפעם הזו, הם הבחינו באורך גל שמעולם לא נצפה כך בעבר.
לטלסקופ המשוכלל ישנו גם כלי המאפשר צפייה באינפרה אדום, שבאמצעותו ניתן לראות מימן אטומי וכן תרכובת כימית נוספת הנוצרת כששני מימנים אטומיים מתחברים יחד. בנוסף, ניתן היה להבחין ביונים של ברזל, דבר המהווה ציון דרך למיקום שבו נמצא הגז החם מסביב לחור השחור.
אף על פי שחורים שחורים לא פולטים אור, במקרה הזה זה קצת שונה. החומרים שנמצאים בסמוך לחור השחור מתחממים וכך נפלטת קרינה עצומה, בסדרי גודל שאנו לא מכירים. לשם השוואה, זו עוצמת קרינה של 40 מיליארד שמשות שזורחות יחד. גם המסה של החור השחור היא עצומה - וגדולה פי 24 מיליון מהשמש.
הסבר על הרכבו של הגז שנצפה מסביב לחור השחור
צילום: NASA, ESA, CSA, and STScI
זז במהירות: כך אפשר הטלסקופ לראות את תנועת הגז
מימן וברזל הם לא החומרים היחידים שטלסקופ ג'יימס ווב אפשר לראות. באמצעות הקרינה האינפרה אדומה, הבחינו המדענים בפליטת גז חם שכלל חומרים מיוננים נוספים ובהם: ברזל, ארגון, גופרית וחמצן. ניתן היה לראות כי האזור הצמוד לחור השחור היה עשיר בחמצן – כמו מעין גרגירי חול קטנים מאוד.
הטלסקופ אף אפשר לראות את תנועתו ומהירותו של הגז. ניתן להסביר זאת כמו מעין צ'קלקה של אמבולנס שעוצמת הקול שלה מתגברת ככל שהיא מתקרבת. אורך הגל של קרינה אלקטרו-מגנטית של חפצים הפולטים אור מתחלפים ככל שהם מתקרבים או מתרחקים. כך הטלסקופ אפשר להראות כיצד וכמה מהירה תנועתו של הגז.
חשוב לציין בהקשר זה כי למידה של חורים שחורים בגלקסיות הסמוכות אלינו מאפשרות לנו להבין תופעות דומות בשאר היקום. ג'יימס ווב, שעלותו 10 מיליארד דולרים, הוא טלסקופ החלל הגדול והעוצמתי ביותר שהצליחה להפיק האנושות עד כה, ומומחים מאמינים כי הוא יחולל מהפכה באופן שבו אנחנו רואים ומבינים את היקום.