באגודה למלחמה בסרטן מציינים את שבוע המודעות לסרטן העור, מחלה שאם לא מתגלה בזמן אמת עלולה להיות קטלנית. בדקנו עם המומחים איך מזהים נקודה חשודה, ממה כדאי להיזהר במיוחד ומי נמצא בסיכון מוגבר.
אם יש לכם נקודת חן שמתחילה לגרד, הגוון שלה אינו אחיד, אם היא מתחילה לגדול או מקבלת צורה שאינה סימטרית ומדממת מאליה - כל אלה מצביעים על חשד להתפתחות של סרטן העור ומחייבים בדיקה.
לרות חייט, בת 33, זה קרה לפני כשנה והיא הלכה להיבדק אצל אצל רופא עור עם נקודת חן שהלכה וגדלה לאחרונה: "הוא בדק את הנקודה, ומסר לי ששום דבר לא נראה לו חריג, ומבחינתו הנקודה תקינה". לדבריה, היא חזרה הביתה מעט מוטרדת כשהנקודה ממשיכה לגרד. היא הקשיבה לאינטואיציה שלה - נבדקה שוב אצל רופאת עור, ואחרי שבועיים קיבלה עשרות טלפונים.
"זה היה יום אחרי ערב יום כיפור, ואני עונה לטלפון, והיא אומרת לי: 'תשמעי, חזרה מהפתולוגיה תשובה של מלנומה אין סיטו', בעצם פתחו את המרפאה במיוחד בשבילי בערב חג", היא מספרת. על ידה של רות בולטת הצלקת שהשאיר הנגע הממאיר והמסוכן – ואם הייתה מחכה חודשיים-שלושה, זה עלול היה להיות מאוחר מדי. בקופות החולים ממליצים להיבדק אחת לשנה אצל רופא עור, הוא יאתר נקודות חן חשודות על גופכם, יסיר אותן אם יש כאלה, וישלח דגימה מהן לבדיקת מעבדה.
אם חלילה התוצאות רעות - יתקשרו אליכם מיד, אבל מומלץ לוודא בעצמכם כעבור שבועיים שאכן הכול בסדר. הד"ר מרינה לנדאו, מומחית לרפואת עור ויועצת באגודה למלחמה בסרטן, מספקת עוד שתי עצות טובות: "הדרך הכי טובה להקטין את הסיכון לחלות בסרטן עור זה להימנע מחשיפה לשמש. שימוש במסנן קרינה, באותם הקרמים שמורחים על העור בשביל להגן עליו, נותן הגנה חלקית בלבד".
דנה פרוסט, מנהלת מחלקת ההסברה באגודה למלחמה בסרטן, מסבירה שכ-80% מנזקי השמש נגרמים לפני גיל 18. "שמרו על הילדים שלכם, אל תוציאו אותם לשמש בשעות החמות, שבהן קרינת השמש חזקה ביותר - בין עשר לארבע".
בקבוצות שנמצאות בסיכון גבוה לחלות בסרטן עור: אנשים שיש להם בין היתר יותר מ-20 נקודות חן על הגוף או מי שהגוון של העור שלהם בהיר וצבע שערם אדמוני. אם יש לכם נמשים או כוויות שמש בילדות ועוד סימנים – אתם בסיכון גבוה במיוחד. מומלץ להתייעץ עם רופא ולקבל הנחיות המותאמות לכם.
באגודה למלחמה בסרטן מציינים לרגל שבוע המודעות לסרטן העור שהתמותה מהמחלה בישראל במגמת ירידה – אבל בכל זאת מדובר ביותר מ-200 מתים בשנה. רות חייט נותנת עצה טובה נוספת לסיום: זכרו שגם רופאים טועים, אז אם תחושת הבטן היא שמשהו לא בסדר באבחנה, התעקשו על חוות דעת נוספת.