מחקר ראשון מסוגו שנערך באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף המרכז הישראלי לחקר הים התיכון, בדק את רמת הזיהום של מיקרופלסטיק (חלקיקי פלסטיק) לאורך רצועת החוף בישראל. מהממצאים עולה נתון מדאיג במיוחד: רצועת החוף בישראל מזוהמת ביותר מ-2 טון מיקרופלסטיק. מבין החופים שנבדקו, החופים המזוהמים ביותר הם בתל אביב ובחדרה.
החוקרים אספו דגימות חול משישה חופים, מחיפה ועד אשקלון. הדגימות שנמצאו כללו פלסטיק שמקורו באריזות מזון, כלים חד-פעמיים ורשתות דגים. הדוקטורנט אנדריי איתן רובין, עורך המחקר, סיפר: "מעניין היה לראות שפלסטיק ממקור יבשתי, כגון אריזות מזון, היה דומיננטי יותר מפלסטיק ממקור ימי כמו רשתות דיג. הדבר מצביע על הצורך ברגולציה טובה יותר של פסולת חופית".
"החשיפה למיקרופלסטיק היא בלתי נמנעת"
שני החופים המזוהמים ביותר, מבין החופים שנבדקו, הם חופי הים בתל אביב ובחדרה. שני החופים סמוכים לנחלים – הירקון ואלכסנדר. החוקרים מעריכים שמי הנחלים סוחפים חלקיקי מיקרופלסטיק ומעצימים את רמת הזיהום בחוף. הם מעריכים שהירקון סופח אליו חלקיקים ממרכזי התעשייה בתל אביב ונחל אלכסנדר אוסף שפכים לא מטופלים מהגדה המערבית ופסולת מאזורי חקלאות ותעשייה. החוף בראשון לציון וחוף דור בצפון נמצאו בעלי ריכוז המיקרופלסטיק נמוך משאר החופים שנבדקו, אך גם שם אותרו חלקיקים בכמות לא מבוטלת.
הדוקטורנט רובין, עורך המחקר, אמר: "מיקרופלסטיק מתפרק באיטיות תחת התנאים הסביבתיים לחלקיקים קטנים עוד יותר. ככל שחלקיקי הפלסטיק קטנים יותר – כך קשה יותר להרחיק אותם מהסביבה וגם הם מסוכנים יותר לסביבה ולבריאות האדם. את חלקיקי המיקרופלסטיק בולעים הדגים, ושרידיהם מגיעים בסופו של דבר אל בני האדם".
ד"ר צוקר הוסיפה: "המחקר סוקר את המצב הנוכחי של זיהום המיקרופלסטיק לאורך חופי הים התיכון של ישראל, ומהווה נדבך חשוב להבנת השפעות נוכחות מיקרופלסטיק בסביבה. מחקר ניטור הפלסטיק בישראל עוד בחיתוליו, ועלינו לכלול גם ניטור של חלקיקי פלסטיק קטנים יותר, ומדגימות סביבתיות נוספות כמו מי ים ונחלים בכדי להבין עוד יותר דפוסים סביבתיים בהקשר של נוכחות המיקרופלסטיק".
עוד אמרה כי "נראה כי החשיפה לפסולת פלסטיק חלקיקית היא בלתי נמנעת ואנחנו פועלים גם בכדי להעריך את ההשפעות הסביבתיות והבריאותיות שעלולות להופיע מהמצאות החלקיקים בשכיחות ובריכוזים גבוהים כמו שנמצאו. מה שבטוח הוא שנדרשים צעדים מעשיים כדי לצמצם את תרומת ישראל לזיהום המיקרופלסטיק בים התיכון".
החוקרים מתריעים כי החשיפה למיקרופלסטיק בישראל היא בלתי נמנעת, אך מסוכנת לסביבה ולבריאות האדם. המחקר נערך בהובלת הדוקטורנט אנדריי איתן רובין והסטודנטית לימור עומייסי מהמעבדה של ד"ר אינס צוקר, הפקולטה להנדסה ובית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ על שם פורטר.
בעמותת צלול מסרו כי "זיהום המיקרו פלסטיק בים ובחופים הוא אחת המכות הסביבתיות החמורות ביותר. מחקרים מראים שכ-90% מהפסולת בחופים היא פלסטיק חד פעמי וכי 60% מהפלסטיק החד פעמי שנמצא בים, מקורו בחופים. הנתונים החמורים שחושף דוח זיהום המיקרו פלסטיק בחופים מתיישבים עם הערכות מחקריות אלו ומחייב אותנו לשינוי מדיניות כולל ודרמטי בנושא".
"בעידן זה של משבר אקלים חמור אסור לאפשר מכירה או הכנסה של מזון ושתייה בכלים חד פעמיים בחופים. עמותת צלול סייעה בשנים האחרונות למספר רשויות מקומיות לקדם חקיקת עזר עירונית בנושא, המלווה בהסברה נפלאה על החשיבות של אי הכנסת כלים חד פעמיים לחופים. במסגרת פרויקט 'חוףשי מפלסטיק' אנחנו פועלים במטרה שכל החופים בארץ יהיו נקיים מפלסטיק חד פעמי ומשאריות של מיקרו פלסטיק. אנחנו מעודדים רשויות ועסקים בחופים להוביל מהלכים של מעבר לכלים רב פעמיים ופועלים מול משרד הפנים להורות בצו ארצי איסור הכנסה של חד"פ לחופים".
"במקביל, אנחנו פועלים מול רשויות שאינן לוקחות אחריות על ניקיון החופים שבתחום שטחן המוניציפלי (כמו חוף החשמל באשדוד והחוף של כושי בחדרה) ושאינן דואגות לניקיון רציף, להצבת מתקנים לאיסוף פסולת, לאכיפה ולפיקוח".