מחקר חדש קבע כי אדם בוגר זקוק לצעוד בין 3,800 ל-9,800 צעדים ביום כדי לצמצם את הסיכון ללקות בדימנציה, כך על פי מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי JAMA Neurology.
המחקר בחן 78 אלף בני אדם בגילאי 40 עד 79 שהלכו באופן יום יומי 9,826 - וכתוצאה מכך היו בסיכון מופחת בשיעור של 50% לפתח דמנציה ב-7 השנים שלאחר מכן. בנוסף, אנשים שביצעו את ההליכה עם מטרה מסוימת בקצב של 40 צעדים לדקה, צמצמו את הסיכון ללקות בדמנציה בשיעור גבוה יותר של 57% וזאת באמצעות 6,315 צעדים ביום בלבד.
"זו הליכה נמרצת, מעין הליכת כוח", הסביר פרופ' בורחה דל-פוזו קרוז שהיה אחד השותפים למחקר. עוד מצא המחקר כי אנשים שהלכו כ-3,800 צעדים ביום בלבד בכל מהירות שהיא, צמצמו ברבע את הסיכון שלהם ללקות בדמנציה.
"זה מספיק, לפחות בהתחלה, לאנשים שיושבים הרבה ולא עושים פעילות גופנית", הסביר פרופ' דל-פוזו קרוז, "למעשה, זה מסר שבאמצעותו יכולים רופאים להמריץ אנשים מבוגרים שנוטים לשבת הרבה. 4,000 צעדים ביום זה יעד אפשרי עבור הרבה אנשים, גם לאלה שפחות בכושר או חסרי מוטיבציה לפעילות גופנית. אנשים יותר פעילים ובכושר צריכים לשאוף ללכת עשרת אלפים צעדים ביום, מה שמסייע להשיג את ההשפעה המקסימלית".
לא רק מרחק ההליכה משפיע
במחקר נמצא נתון מעניין הקשור גם לקצב ההליכה ולא רק למרחק. הצמצום הגדול ביותר לסיכון בדמנציה, בשיעור של 62%, נמצא בקרב אלה שהלכו בקצב מהיר של 112 צעדים בדקה. מחקר קודם הגדיר 100 צעדים בדקה כ"קצב הליכה נמרץ". עורכי המחקר הסכימו כי יש גם חשיבות לקצב ההליכה ולא רק למחקר.
"למרות ש-112 צעדים לדקה הוא קצב נמרץ, זהו מספר הרבה פחות מפחיד מעשרת אלפים צעדים ביום. במיוחד עבור אלה שאינם פעילים פיזית", הסבירו זוג החוקרים פרופ' אוקונקאו ואליזבת' פלאנאלפ שחוקרים אלצהיימר. פרופ' דל-פוזו קרוז הוסיף: "אנו מסכימים שזהו ממצא מאוד מעניין. המסקנה שלנו היא שקצב הצעדים כן משנה. הטכנולוגיות הקיימות היום מסייעות לעקוב גם אחר קצב הצעדים ולא רק אחר המספר".